Italijani tvrde: Bregović plagirao "Hajdemo u planine" i prodao kao himnu Svetskog prvenstva u nordijskom skijanju

Himna Svetskog prvenstva u nordijskom skijanju u Val di Fijemeu, za čije komponovanje je bio angažovan Goran Bregović, pokrenula je veoma žustre polemike u italijanskoj javnosti koja smatra da je za 84.700 evra, koliko je kantautoru plaćeno, očekivano nešto znatno bolje i originalnije.

Iako je pesma čuvana od javnosti specijalno za svečano otvaranje 20. februara, ona je ipak procurila u javnost. Čim je javnost čula Bregovićevu kompoziciju, krenule su kritike kako na muziku, tako i na tekst, ali i na honorar koji većina smatra skandaloznim.

Ističući da himna prvenstva u nordijskom skijanju zapravo plagijat starog hita Bregovićevog Bijelog dugmeta "Hajdemo u planine", javnost pesmu ocenjuje kao smešnu.

"Šala nas je nasmejala, ali sada želimo da čujemo pravu himnu Svetskog prvenstva", "Užasno, ne mogu da verujem! Da je ovo neka šala?", "Mislim da će se Svetsko prvenstvo pamtiti po ovom skandalu", samo su neki od brojnih loših komentara koji su osvanuli na italijanskom portalu "Trentino Corriere Alpi".

Bregović u tekstu himne spominju Dolomite i Trentino, palentu i vino, vođenje ljubavi do jutra, ali, što mnogi primećuju, ne i skijalište Val di Fijeme, u kojem će do 3. marta trajati Svetsko prvenstvo u nordijskom skijanju za čiju himnu je i bio angažovan.

Uporedite ove dve pesme i proverite da li u ovom (Breginom) slučaju važi ona stara "Dok ima ovaca, biće i makaza".


Himna prvenstva "Fiemme 2013"

Stari hit Bijelog dugmeta "Hajdemo u planine"

Pogledajte još