Šarić oprao novac dajući kredite za čak 600 firmi!

Kako Blic ekskluzivno saznaje, radi se o impozantnoj cifri od milijardu i sedamsto miliona evra, koje je, kako se sumnja, odbegli narko-bos Darko Šarić uložio u srpsku privredu. Šarić je, kako policija sumnja, novac oprao dajući kredite koje je u Srbiji uzelo čak 600 firmi.

U tu istragu, najveću koju je ikada vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, uključeni su i specijalni policijski timovi iz Austrije i Holandije, dodaje "Blic". A podaci do kojih je do sada policija došla pokazuju da su ti krediti uzimani u periodu kada je Šarić posedovao ogromnu količinu bogatstva, odnosno u periodu od 2006. do akcije "Balkanski ratnik" 2009.

Najznačajnije saznanje do kog se došlo, a zbog kog su u istragu uključeni i Austrijanci i Holanđani, je to što su u pranje novca uključena dva investiciona fonda u Amsterdamu.

Prema saznanjima Blica, manja suma novca- oko 200 miliona evra, oprana je preko investicionog fonda banke "Hipo Alpe Adria Internacional AG" iz Klagenfurta, dok je više od milijardu ipo oprano preko fonda “Ri Istern Jurop Fajnens BV”, čiji je osnivač “Rajfajzen Internešenel Benk Holding AG” iz Beča.

"Blic" podseća da je Hipo Alpe Adria Banka došla u centar evropske javnosti nakon što je 2009. otkrivena velika korupcionaška afera oko upliva sumnjivog novca u tu banku. Takođe, zbog te afere uhapšen je i prvi čovek Hipo banke Volfgang Kutlerer.

U tom periodu investicioni fond te, ali i “Rajfajzen Internešenel Benk Holding AG” bili su i tekako popularni među srpskim poslovnim krugovima. Tako gotovo da nije bilo poznate firme koja nije bila u poslovnim odnosima sa ta dva fonda, a transakcije se kreću od tri miliona evra pa sve do 100 miliona.

Prema saznanjima "Blica", policija je od ovih fondova i načina na koji je pran novac došla praćenjem tokova novca i istragom protiv Šarićevih saradnika, čiji je posao bio finansijski konsalting.

Tako se došlo o imena tri osobe, koje bi mogle biti ključni svedoci o pranju Šarićevog novca. A te tri osobe su, prema saznanjima Blica, Darko Tošić iz Pljevalja, Dejan Dragojević iz Šapca i Ilija Tomašević iz Pančeva.

Tomašević je bio glavni menadžer kompanije “TMF menadžment BV” u Holandiji , a koja je bila zastupnik spornog investicionog fonda "Ri Istern Juropian Fajnens BV”, u kojoj je pak radio Darko Tošić, koji je učestvovao u švercu Šarićevog kokaina zbog čega je i za njim raspisana poternica.

Dejan Dragojević, prema informacijama sa sajta Hipo Alpe Aria Banke, ima dve funkcije, jednu u Holandiji a drugu u Beogradu. Njegova funkcija je navedena kao direktor "Hipo Alpe Aria Renta" u Beogradu, kao i direktor "ipo Grup Nederland Holding BV” čije je sedište u Amsterdamu. Inače, radi se o ćerki firmi "Hipo Alpe Adria Internešenel AG”.

Interesantno je da su svi sporni fondovi kao i kompanije gore navedene smeštene na istoj adresi u Holandiji. Takođe, osim direktora i zastupnika te firme nemaju ni jednog zaposlenog.

Pogledajte još