Devojke iz Zagreba pišu pisma kako bi obradovale sugrađane

0

Sećate li se kad ste poslednji put dobili nešto poštom što vas je razveselilo? Jedino što u poštanskim sandučićima poslednih godina nalazimo su računi, a oni koji imaju sreće ponekad dobiju i razglednicu. U susednoj Hrvatskoj mladi su odlučili da obraduju svoje sunarodnike tako što im svake nedelje šalju pisma sa lepim željama.

Pravo pismo poslednji ste put verovatno videli u serijama o tudorskoj Engleskoj, a možda ste čak i među onima koji tvrde da su potpuno zaboravili da pišu rukom.

Sve to, a i još poneki „romantični“ detalj nagnao je djevojke koje se kriju iza malog projekta Pismuljica na obnavljanje upravo te, pomalo već zaboravljene, veštine – pisanje pisama.

– Volim slobodu da u pisma staviš nešto, da složiš po osećajima, bez propitkivanja je li dobro ili nije… i onda pošalješ nekome. To je neki dar sebi – da napraviš, i dar nekome – dobije. Win – win situacija, a takve volimo – ispričala je inicijatorka čitave priče, Zagrepčanka Nina Bančetović.

– Onda se u jednom trenutku dogodio neki životni preokret i nisam baš znala šta i kako… I došlo mi je da probam nešto što sam već neko vreme htjela. Napisati 1000 pisama za nepoznate ljude. Pa sam godinu dana to radila polako. I divna su mi bila sva na kamari. Dok ih nisam podelila na ovaj ili onaj način – pojasnila je Nina i dodala – Onda sam nakon toga htela pisati dalje pa sam pitala cure je l' bi možda neko želeo (dok smo ionako u birtiji na pivu) da ima radionice pisanja pisama.

Njihova priča zaživela je i još uvek živi: devojke se svakog utorka nalaze u 19 sati u kafiću Bonn i poručuju da im se baš svato može pridružiti. Osim toga, nedavno su krenule na „turneju Hrvatskom“ pa posećuju gradove kako bi malo promenile ambijent, ali na kraju sve završi pisanjem.

– Polako su se počeli javljati nepoznati ljudi koji žele pisati s nama ili žele pismo. I to je fantastično – kaže inicijatorka ovog projekta.

(Izvor:Index.hr)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.