Železnice Srbije platile dva miliona evra penala Evropskoj banci za obnovu i razvoj

Razlog za kaznene penale je u tome, kaže generalni direktor "Železnica Srbije", Dragoljub Simonović, što preduzeće ni do danas nije realizovalo dva kredita EBRD-a od 200 miliona evra za nabavku novih elektromotornih vozova i višesistemskih lokomotiva, za modernizaciju pruga na Koridoru 10 i pružnu mehanizaciju.

„Železnice Srbije" potpisale su u maju 2009. godine ugovor s EBRD-om o zajmu od 100 miliona evra za nabavku novih višedelnih elektromotornih vozova, navodi se u saopštenju i dodaje da su sredstva postala operativna u martu 2010., ali da firma gotovo pune tri godine nije uspela da realizuju tendersku proceduru i nabavi više od dvadeset novih elektromotornih putničkih garnitura.

Samo po tom osnovu na nepovučena kreditna sredstva plaćene su kaznene kamate i provizije u iznosu nešto manjem od 1,6 miliona evra.

"Sa EBRD smo 15. septembra 2010. potpisali ugovor o novom zajmu od 100 miliona evra, namenjenom za modernizaciju pruga na Koridoru 10, kao i za nabavku višesistemskih elektro lokomotiva i pružne mehanizacije. Iako su ta sredstva postala operativna još 5. jula 2011. godine, srpske železnice nisu uspele da u potpunosti realizuju ni ovaj kredit u prethodnih godinu i po dana", objašnjava Simonović, nakon uvida u dokumentaciju vezanu za međunarodne kredite "Železnica Srbije".

On je dodao da su srpske železnice zbog ovih propusta u prethodnom periodu morale da plate kaznene kamate i provizije od oko 400 hiljada evra.

Simonović je porručio da će novo poslovodstvo utvrditi razloge zbog kojih ta
dva kredita EBRD-a nisu realizovana pune tri godine, i da će na osnovu toga pokrenuti pitanje odgovornosti.

Tanjug

Pogledajte još