Pokažite toplinu: Danas je Dan zagrljaja!

Pet do šest zagrljaja na dan učiniće Vam život dužim i lepšim, zaključio je to američki sveštenik Kevin Zaborni još 1986. godine kada je današnji dan proglasio međunarodnim Danom zagrljaja.

Nastao je kako bi pomogao ljudima širom sveta da ispolje javno svoje emocije a 21. januar je izabran jer se nalazi tačno na sredini između Božića i Dana zaljubljenih.

Istraživanja su pokazala da je ljudski kontakt ima dosta dobar uticaj na zdravlje a zagrljaj poboljšava izgradnji imunog sistema, smanjuju rizik od srčanih oboljenja, smanjuje nivoe hormona stresa kod žena.

Kakvi sve zagrljaji postoje?

Medveđi zagrljaj

Jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne i prekomerno. U ljubavnoj verziji, muškarac može i da podigne devojku sa tla.

Zagrljaj "slovo A"

Tela su nagnuta jedno prema drugom, grli se sa obe ruke, jednom preko ramena, a drugom u predelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obe osobe gledaju u istom smeru. U nekim zemljama ovo kratko grljenje je za dobrodošlicu ili pozdrav.

Zagrljaj "Želim te na veliki način"

Dvoje ljudi grli se sa rukama obavijenim jedno oko drugog - muškarac drži devojku oko struka a ona njega oko vrata, torzoi se dotiču, noge isprepliću, stopala dodiruju.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima

Grljenje sa obe ruke i tapkanjem grljene osobe sa jednom od njih. To znači: "Drag si mi, ali ovo je samo prijateljski zagrljaj".

Jednoruki zagrljaj

Kratak zagrljaj desnom rukom druge osobe. Tipičan za muškarce, kada je poruka: "Tvoj sam prijatelj, ali nismo toliko bliski".

Obrazni zagrljaj

Nežni zagrljaj bilo kojeg tipa, stojeći ili sedeći, pri kome se obrazi istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Značenje: "Žao mi je što si tužan".

Kućni zagrljaj

Daje se osobi koja obično radi kućne poslove, priđe se sa leđa i obuhvati se sa obe ruke u predelu struka, tako da ruke grlitelja budu prekrštene.

Zagrljaj "Pogodi ko je"

Grlitelj prilazi sa leđa i sa obe ruke nežno pokriva oči grljene osobe, tako da mu grudi dotiču leđa druge osobe.

Čeoni zagrljaj

Ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Zagrljaj "Oko srca"

Svaki od grlitelja obuhvata drugoga sa jednom rukom ispod pazuha, a drugom iznad ramena, držeći prste na vratu sa zadnje strane.

Zagrljaj "Vrh glave"

Stojeći grlitelj grli sa obe ruke sedeću osobu, obuhvaćajući joj glavu ili vrat, sa jednom stranom lica dodirujući potiljak. Dobar lek protiv depresije

Pogledajte još