Bošnjačke NVO, zbog Marša na Drinu, trže smenu Vuka Jeremića

"Vuk Jeremić bi trebalo da bude sklonjen kako više ne bi mogao da koristi platformu UN za širenje mržnje", navodi se u onlajn peticiji koju je do sada potpisalo više od 3.500 ljudi, javio je "Balkan insajt".

U peticiji se Jeremić optužuje da je 14. januara, povodom Srpske nove godine, organizovao interpretaciju pesme, koja je, kako se navodi, "originalno napisana kao himna posle Prvog svetskog rata i koja se čula za vreme srpskih napada na bosanske gradove duž reke Drine tokom rata 1990-ih godina", javlja Tanjug.

"Koncert je skandalozna uvreda za hiljade nevinih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini", navodi se u peticiji koju potpisuju Kongres Bošnjaka Severne Amerike (KBSA), Savetodavni savet Bosne i Hercegovine, Bosansko-američki institut za genocid iz SAD i Institut za istraživanje genocida iz Kanade.

KBSA je nedavno pozdravio izvinjenje Martina Nesirkija, portparola generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, zbog izvođenja pesme u UN.

Nesirki je prethodno izjavio da su "UN svesne da su neki ljudi povređeni izvođenjem srpske ratne pesme" i dodao da generalni sekretar nije bio svestan o kakvoj pesmi je reč.

Pogledajte još