Bošnjačke NVO, zbog Marša na Drinu, trže smenu Vuka Jeremića

0

Nekoliko bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenulo je peticiju za smenu Vuka Jeremića sa mesta predsednika Generalne skupštine UN zbog njegove organizacije nedavnog koncerta beogradksog hora "Viva Voks" u sedištu UN u Njujorku, na kojem je interpretirana pesma "Marš na Drinu".

Vuk Jeremić bi trebalo da bude sklonjen kako više ne bi mogao da koristi platformu UN za širenje mržnje“, navodi se u onlajn peticiji koju je do sada potpisalo više od 3.500 ljudi, javio je „Balkan insajt“.

U peticiji se Jeremić optužuje da je 14. januara, povodom Srpske nove godine, organizovao interpretaciju pesme, koja je, kako se navodi, „originalno napisana kao himna posle Prvog svetskog rata i koja se čula za vreme srpskih napada na bosanske gradove duž reke Drine tokom rata 1990-ih godina“, javlja Tanjug.

Koncert je skandalozna uvreda za hiljade nevinih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini“, navodi se u peticiji koju potpisuju Kongres Bošnjaka Severne Amerike (KBSA), Savetodavni savet Bosne i Hercegovine, Bosansko-američki institut za genocid iz SAD i Institut za istraživanje genocida iz Kanade.

KBSA je nedavno pozdravio izvinjenje Martina Nesirkija, portparola generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, zbog izvođenja pesme u UN.

Nesirki je prethodno izjavio da su „UN svesne da su neki ljudi povređeni izvođenjem srpske ratne pesme“ i dodao da generalni sekretar nije bio svestan o kakvoj pesmi je reč.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.