Posmrtni ostaci Petra Drugog danas iz SAD stižu u Beograd

0

Posmrtni ostaci bivšeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Krađorđevića biće danas preneti iz SAD u Beograd. Datum sahrane na Oplencu, u porodičnoj grobnici Karađorđevića, biće određen kasnije.

Kako je najavljeno, posmrtne ostatke Petra II (1923-1970) na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekaće članovi porodice, premijer Srbije Ivica Dačić i zvaničnici Vojske Srbije.

Srpski patrijarh Irinej služiće liturgiju u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju.

Eshumacija iz manastira Sveti Sava u Libertvilu obavljena je prošlog četvrtaka i praktično izvedena u tajnosti. To je izazvalo ogorčenje dela srpske migracije u Čikagu, pišu „Novosti“. Oni prenošenje tela kralja Petra Drugog, bez ispraćaja i poslednjih pozdrava njegovih saboraca, smatraju nepravednim i nipodaštavanjem emigracije. Zaboravljaju da kralj Petar pripada i njima, navedeno je na pojedinim sajtovima srpske dijaspore u Americi.

Datum sahrane na Oplencu, u porodičnoj grobnici kraljevske porodice Karađorđević, biće određen kasnije ove godine, u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, predsednikom Srbije, kao i s drugim kraljevskim kućama.

Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji.

Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945, proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga.

Izvor: Beta/Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.