Srpski štand na Sajmu hrane u Berlinu među najgorima

Štand Srbije na sajmu “Međunarodna zelena nedelja” u Berlinu jedan je od najgorih, što kako piše "Blic", i ne treba da čudi jer je Ministarstvo poljoprivrede par dana pre odlaska nije ni znalo kako će se predstaviti na sajmu.

- Na najpoznatijem sajmu hrane u Evropi, sajmu koji je među učesnicima i posetiocima popularno prozvan sajmom ždranja, Srbija se predstavila sa nekoliko teglica kiselih krastavaca, cvekle i ajvara. Jedini proizvođač koji je prisutan iz Srbije je Vinski podrum “Radovanović” i njega smo jedva našli. Možete li da zamislite kako to izgleda kad vi postavite tih nekoliko teglica turšije, a preko puta vas je, recimo, štand Australije, na kojem se, pored ostalog, nudi kobasica od mesa kengura - priča za “Blic” izvor blizak ministarstvu koji je želeo da ostane anoniman.

On dodaje da je sve to naročito čudno kada se zna da je među strancima jedna od prvih asocijacija na Srbiju to da je reč o zemlji koja ima odličnu hranu i bogatu trpezu.

Na “Zelenoj nedelji” u Berlinu inače učestvuje oko 200 državnih delegacija. Zakup štanda, u zavisnosti od lokacije gde se nalazi, košta od 125 do 143 evra po kvadratnom metru, a najmanji štand ima površinu 12 kvadratnih metara. Srpski štand, međutim, ne spada u najmanje.

Srpski štand na najvećem svetskom sajmu hrane, poljoprivrede i hortikulture, koji poseti oko 400.000 ljudi, od čega je oko 100.000 ljudi iz agrobiznisa, inače, osim nekoliko teglica zimnice i vina, “krasi” i traktor koji je proizveo IMT, sa polupraznom prikolicom i nekoliko devojaka u narodnim nošnjama.

- I ranijih godina Srbija je znala da se izblamira na ovom sajmu jer je forsirala priču o Nikoli Tesli i Novaku Đokoviću, a svi znamo da se radi o sajmu hrane - kaže naš sagovornik.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević nije bio raspoložen da o razgovara na ovu temu.

Izvor: M. R. Petrović za "Blic"

Pogledajte još