Brrrr: Ovo je rusko selo gde je temperatura -71,2 stepena (VIDEO)

0

Prosečna temperatura u selu Ojmjakon u Rusiji iznosi minus 50 stepeni Celzijusa. To je nahladnije mesto na svetu, pošto je najniža izmerena temperatura iznosila čak minus 71,2 stepena.

Selo ima 500 stanovnika a njegovo ime u prevodu glasi „voda koja se ne zamrzava“. Većina meštana se greje na ugalj i drva. Mnoge kuće nemaju kupatila, već poljski WC, prenosi „Novi magazin“.

Biljnih kultura nema, tako da ljudi uglavnom jedu meso irvasa i konja. U selu postoji jedna prodavnice gde meštani kupuju namirnice. Meštani se bave uzgojem irvasa, lovom i ribolovom. Škole rade čak i kad su temperature ekstremno niske.

Uprkos ledenoj zimi, leta su topla, a temperature iznad 30 stepeni nisu retkost u junu, julu i avgustu.

Električna centrala zavisi od uglja, a kada se poremeti njegova dostava selu, meštani se oslanjaju na drva. U slučaju da struje nema pet sati, cevi u zgradama se smrzavaju i pucaju.

Ojmjakon je udaljen dva dana vožnje od Jakutska, najhladnijeg grada na svetu i glavnog grada Republike Sakha u Rusiji. U tom gradu se nalazi Univerzitet, škole, bioskopi i muzeji.

Uprkos svemu navedenom, mnogobrojne agencije su uvrstile Ojmjakon u turističke destinacije a aranžmane nude upravo tokom zime, računajući da ima avanturista koji žele da iskuse život na
minus 50 stepeni.

(Novi magazin)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.