Severnoamerička katolička crkva rukopoložila prvog transrodnog sveštenika

Svernoamerička stara katolička crkva, u čijim svešteničkim redovima se već nalaze žene, gejevi, lezbijke, udati/oženjeni/razvedeni muškarci i žene, kao i osobe sa decom, rukopoložila je prvog transrodnog sveštenika Šenona T. L. Kernsa.

S druge strane, u Francuskoj su se 13. januara okupili građani na masovnim demonstracijama, u organizaciji katoličke crkve, kako bi protestvovali protiv gej brakova čiju legalizaciju je podržala francuska vlada. Dan ranije, u Zagrebu je LGBT zajednica "Ljubi bližnjeg svoga" organizovala proteste ispred katedrale zbog agresivne homofobne kampanje koju katolička crkva vodi protiv gejeva i lezbijki u Hrvatskoj.

- Veoma sam počastvovan - kaže u svojoj izjavi Kerns, koji je nakon promene pola postao muškarac.

Sveštenik Kerns je već dobio svoju parohiju u američkoj državi Mineapolis koja će, kako kaže, biti otvorena za sve ljude i "kombinovaće tradicionalna katolička verovanja sa modernim shvatanjima".

U SAD postoji oko stotinu transrodnih članova sveštenstva, a Kerns, pripadnik Nezavisne katoličke crkve, je jedan od retkih iz države Minesota.

U svom inauguracionom govoru za drugi mandat na poziciji predsednika SAD, Barak Obama je rekao sledeće: "Naše putovanje nije završeno dok naša gej braća i sestre ne budu tretirana pred zakonom kao svako drugi, jer ako smo zaista stvoreni jednaki, onda sigurno ljubav koju dajemo jedni drugima takođe mora biti jednaka".

Pogledajte još