Slovenija: Počeo generalni štrajk

Štrajkuju i vatrogasci, javna uprava, opštinski redari te policija i carina pa se mogu očekivati i zastoji na graničnim prelazima s Hrvatskom, javili su slovenačkim mediji.

Samo 18 vrtića i škola izjasnilo se protiv štrajka, a za štrajk se nije opredelio ni sindikat lekara Fides, kao i još neke javne službe. Danas će štrajkovati i četrnaest hiljada zaposlenih u metalnoj i elektroindustriji, koji zahtevaju povećanje osnovnih plata.

Glavni razlog štrajka zaposlenih u javnom sektoru je budžet za ovu godinu koji je već prihvaćen, a predviđa smanjivanje sredstava za plate zaposlenih za pet odsto. Sindikati tvrde da je vlada njihove zahteve istrajno odbijala tvrdeći da ne krše sporazum sa sindikatima iz sredine prošle godine, kad je opsežnim merama za finansijsku stabilizaciju postignut dogovor o uštedama i racionalizaciji javnog sektora.

Do štrajka, kako se navodi, dolazi na vrhuncu političke krize koja preti raspadom koalicione vlade u kojoj premijer Janez Janša za sada odbija svaku pomisao na ostavku zbog izveštaja Antikorupcijske komisije, koja je pre dve sedmice objavila izveštaj o njegovoj prijavljenoj imovini i imovini ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Beta/Tanjug

Pogledajte još