Vladi Srbije niska ocena za efikasnost u donošenju odluka i uklanjanju nepotrebnih procedura

Regulatorni indeks Srbije (RIS) je novi instrument za praćenje učinka vlade na izgradnji povoljnijeg poslovnog ambijenta, koji je u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja, kreirao NALED.

Vrednost RIS-a za prošlu godinu pokazuje da kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji dostiže tek 31,7 odsto željenog standarda, što je prema oceni predsednik Upravnog odbora NALED-a Toplice Spasojevića daleko od poželjnog. Tako niska vrednost RIS-a govori u prilog činjenici da je, bez obzira na veliki broj usvojenih zakona, kvalitet propisa i način njihovog donošenja, odnosno primene i dalje kamen spoticanja za privrednike.

Profesor Pravnog fakulteta Branko Radulović je govoreći o vrednosti RIS-a, naveo da je sprovođenje zakona najproblematičnija tačka zakonodavnog procesa u Srbiju, za šta je izvršna vlast dobila ocenu od samo 10,3.

Ocena za otklanjanje loših birokratskih procedura je tek 18, 4, za smanjivanje administrativnih troškova i nameta za privredu 25,4, a malo je urađeno i na javnosti pripreme propisa, ukazao je on. Radulović je istakao da nešto bolje ocene vlada beleži kod kvaliteta pripreme propisa i dostupnosti informacija za šta je izvršna vlast u Srbiji dobila visoku ocenu od 62,6.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još