Rusija: Evropska Unija uzurpirala istragu o trgovini organima na Kosovu

Portparol Specijalnog istražnog tima EU Jurij Las rekao je da istraga napreduje iako operativni deo posla nije uvek vidljiv.

Upitan da prokomentariše izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da EU pokazuje nekonstruktivan stav prema istrazi i da je, po njegovom mišljenju, čak lagano zatvara, rekao je da nije jasno na šta se to tačno odnosi.

- Istraga o trgovini organima na osnovu izveštaja Dika Martija se ne zatvara i mi napredujemo u našem radu. Okončava se slučaj Medikus koji je u fazi suđenja u Prištini - rekao je Las u telefonskoj izjavi Tanjugu.

On je istakao da je Specijalni istražni tim EU koji predvodi tužilac Klint Vilijamson u istrazi o navodima iz izveštaja Dika Martija učinio napredak u nizu oblasti.

- Mogu da vas uverim da se rad nastavlja. Napredujemo u pribavljanju relevantnih informacija, obezbeđivanju saradnje sa raznim akterima na terenu i sprovođenju naših operativnih aktivnosti. Operativni deo posla nije uvek vidljiv, jer se radi zaštite istrage i svedoka ne iznose informacije o istrazi koja je u toku - rekao je Las.

On je potvrdio da se istraga odvija na Kosovu i u Albaniji i istakao da specijalni tim EU nastavlja da sledi trag dokaza "gde god da on vodi."

Povodom zahteva Beograda da se u istragu uključe UN, koji Rusija podržava, rekao je da će Istražni tim nastaviti da o napretku u istrazi obaveštava Savet bezbednosti.

- Što se tiče UN mi ćemo nastaviti da podnosimo izveštaj Savetu bezbednosti UN i prilikom naredne sednice (o Kosovu) u februaru - rekao je Las.

Lavrov je ranije danas izjavo da EU ima nekonstruktivan stav prema istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu. On je naglasio da je EU "uzurpirala istragu", koja stoji u mestu, i čak je i "polako zatvara".

- Nažalost, suočavamo se sa nekonstruktivnom pozicijom EU po tom pitanju", izjavio je šef ruske diplomatije na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, posvećenoj rezultatima spoljne politike Rusije u 2012. godini.

Prema njegovim rečima, Rusija "podržava pravedan zahtev Srbije" da se u istragu uključe UN.

- To je pre svega srpsko pitanje. Ona ima plan da ga postavi u UN. Mi ćemo taj plan podržati - kazao je Lavrov.

(Izvor:Beta/Tanjug)

Pogledajte još