Đilas: DS mora da povrati poverenje nekadašnjih glasača

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS), Đilas je rekao da će odluke najviših stranačkih organa jednako obavezivati i njega i svakog drugog člana DS-a, bez ozbira na to šta misli o njima i da li mu se sviđaju.

Prema njegovim rečima, u DS demokratija će biti veća nego u drugim stranakama i svi će imati prava da kažu šta misle, pa čak i da kritikuju funkcionere partije u medijima, ali da red i pravila moraju da se znaju i da su oni koji ne sprovode tu politiku "sami sebe isključili iz stranke".

"Za mene promene u stranci nisu personalne promene. Stranački organi će imati priliku da kažu šta imaju i o Dušanu Petroviću i o Vuku Jeremiću a da li će posle toga neki poslanici da postanu samostalni poslanici, nije mnogo važno", rekao je on.

Đilas je rekao da DS više nema vremena da se bavi unutarstranačkim sukobima jer ima zadatak da povrati poverenje građana koje je izgubljeno na prethodnim izborima.

On je dodao da je potrebno da DS povrati status nacionalne institucije a da je to moguće jedino ako se vrati poverenje nekadašnjih glasača ali i intelektualaca i takozvanih "belih listića".

Strategija DS-a za oporavak

Govoreći o strategiji Demokratske stranke za oporavak Srbije, Đilas je rekao da se ona zasniva na spoljnoj politici kojoj je prvi zadatak ne samo ulazak u EU već i prihvatanje evropskih vrednosti.

Prema njegovim rečima, ta strategija predviđa i da Srbija za deset godina treba da bude ekonomski i politički lider na Balkanu i da stekne takav položaj u svetu da može da zaštiti prava Srba koji žive van granica zemlje, bez želje za promenama granica.

Đilas je rekao da smatra da država treba da osnuje izvoznu i razvojnu banku i da odredi deset gradova u kojima će uložiti novac da pokrene privredu. Dodao je da Srbija treba da se posveti razvoju poljoprivrede, prehrambenog i IT sektora, odnosno da se bavi izvozom finalnih proizvoda i zapošljavanjem što više ljudi.

On je ocenio da je neophodno da se u Srbiji sprovede depolitizacija, odnosno da se odrede koja su mesta politička a da o svemu drugom odlučuju stručnjaci.

O Vučiću, Dinkiću...

Đilas je ponovio da ne želi da kritikuje prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića po pitanju borbe protiv korupcije, ali da će uvek ukazivati na loša kadrovska rešenja Vlade, naročito po pitanju nekih ministara i direktora javnih preduzeća za koje je ocenio da nisu dorasli tom poslu ni svojim obrazovanjem ni iskustvom.

"Vlada treba odmah da smeni (ministra prirodnih resursa Milana) Bačevića zbog ideje da se pravi kanal od Dunava do Egejskog mora... Pa to treba da prolazi kroz neku tamo Makedoniju i Grčku, pa jel’ pitao neko njih šta misle o tome? Prvo treba da mu se oduzme pasoš da ne putuje i sramoti nas tamo", rekao je Đilas.

On je rekao da je, takođe, veoma loše što su ministru Mlađanu Dinkiću prepuštene sve finansijske poluge u državi iako je, kako je ocenio, bio u svim vladama u poslednjih deset godina i imao katastrofalan učinak.

Izbori, koalicija...

Govoreći o eventualnoj koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, Đilas je rekao da o tome pričaju isključivo Dinkić i premijer Ivica Dačić, iako baš njih dvojica stalno ponavljaju kako neće biti novih izbora.

Predsednik DS-a je rekao da će o tome razmišljati tek nakon izbora i tek kada se odrede prioriteti u razvoju Srbije a da je jedino sigurno da u Vladi sa Demokratskom strankom neće biti Mlađana Dinkića.

(Beta)

Pogledajte još