Severna Koreja spremna da izvede treću nuklearnu probu

"Ne krijemo činjenicu da različiti sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo ispaliti, kao i nova nuklearna testiranja biti usmereni protiv SAD", upozorila je Komisija za nacionalnu bezbednost u saopštenju koje prenose državni mediji.

Najviši vojni organ u toj zemlji je saopštio i da će najavljena nuklearna proba biti samo deo "predstojeće sveobuhvatne akcije" koja će obeležiti novu fazu u odnosima protiv svog "starog neprijatelja SAD".

"Svođenje računa sa SAD se mora obaviti silom, ne rečima", piše u saopštenju Komisije.

Južna Koreja i druge zemlje ranije su saopštile da veruju da je Severna Koreja "tehnički spremna" da izvede treću nuuklearnu probu, podsetila je agencija Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak je jednoglasno osudio decembarsko lansiranje rakete dalekog dometa i proširio postojeće sankcije Severnoj Koreji, što je izazvalo oštar odgovor Pjongjanga i najavu da će pojačati svoju vojnu i nuklearnu sposobnost.

Neimenovane diplomate su izjavile da je ova rezolucija, koju je odobrilo svih 15 članica SB, rezultat dogovora izmedju Sjedinjenih Država i Kine i da podrška Pekinga predstavlja značajan diplomatski udarac Pjongjangu.

Lansiranje raketa u Severnoj Koreji smatra se delom tajnog programa za razvoj interkontinentalnih balističkih raketa koje mogu da nose bojeve glave. Severna Koreja, medjutim, tvrdi da je lansiranjem rakete u decembru u orbitu poslala meteorološki satelit.

Pogledajte još