Ugljanin dao vladi rok od tri dana i najavio ostavku

"Nemam motiva da boravim u Vladi Srbije ako se stanje Bošnjaka ne popravi", poručio je Ugljanin u izjavi za agenciju Anadolija.

Ugljanin je na jučerasnjoj konferenciji "Političke prilike u Sandžaku i odnos republičkih vlasti prema regionu", ocenio da je položaj Bošnjaka, osim zbog ekonomske zaostalosti sandžačkih opština, težak i zbog lošeg odnosa institucija, kao što su policija i pravosudni organi.
"Teškoće su tolike da situacija zahteva hitno rešavanje. Ono što ovaj težak problem može da vodi obostrano prihvatljivom rešenju jeste izgradnja pozitivnog stava prema Bošnjacima i povratak poverenja Bošnjaka u državu", rekao je Ugljanin.

Reagujući na tu njegovu izjavu, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je juče u Novom Sadu rekao da ne zna u kom kontekstu je ministar to rekao ali da je, ukoliko za takve tvrdnje ima dokaze, onda to ozbiljna stvar.
"Voleo bih da vidim ceo kontekst te izjave, po kom osnovu, po kojim kriterijumima je došao (Ugljanin) do takvog zaključka i tek tada mogu da komentarišem", rekao je Vučić.

Prema njegovom mišljenju, ako to kaže član vlade i ima određene dokaze, onda je to ozbiljna stvar, ali ako za to nema ozbiljne argumente, onda, ne znam zašto sedi u vladi, dodao je Vučić.

Ugljanin, koji je i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, je agenciji Anadolija rekao da su tekstom sporazuma o njegovom ulasku u Vladu Srbije jasno definisani koraci koje treba činiti da se popravi položaj Bošnjaka u Srbiji, ali da taj sporazum nije potpisan i da se ništa iz njega ne realizuje.

Ugljanin je, kako kaže, u vezi s tim najavio razgovore sa koalicionim partnerima.
"Naša tema razgovora će biti potpisivanje tog sporazuma. Ako potpišemo taj sporazum i realizujemo ga, problemi Bošnjaka će da nestanu, ako budu izbegavali da ga potpišu i realizuju, ja završavam svoj boravak u vladi 27. januara", rekao je on.

Ugljanin je rekao i da se s tim datumom ispunjava šest meseci što je, kako je rekao, bilo dovoljno vremena i nema više šta da se čeka.
On je naveo i da njegove kolege u Vladi Srbije izbegavaju da razgovaraju o toj temi.
"Istina je imaju mnogo probema oko Kosova, ekonomije, borbe protiv korupcije, ali moj boravak u vladi je definisan rokom i potpisivanjem sporazuma koji rešava problem Bošnjaka", naglasio je lider SDA Sandžaka i dodao da ni ubuduće neće odustati od ukazivanja na probleme i loš položaj Bošnjaka u Sandžaku, ali i celoj Srbiji.

Pogledajte još