Karadžićev svedok: Muslimani su organizovali pokolj, a Srbi ga počinili

- To su organizovali Muslimani uz pomoć svojih prijatelja, a zločin su neposredno izvršile srpske snage - rekao je Milenko Inđić, penzionisani potpukovnik Vojske Republike Srpske.

Karadžića, tadašnjeg predsednika RS i vrhovnog komandanta njene vojske, optužnica tereti za genocid nad više od 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Potpukovnik Inđić, tadašnji oficir za vezu Glavnog štaba VRS sa Unproforom, kazao je da su napad VRS na Srebrenicu jula 1995. "organizovali i isprovocirali Muslimani" iz te zone pod zaštitom Ujedinjenih nacija od 1993, napadajući Srbe u okolnim selima.

Svedok, obaveštajni oficir VRS, tvrdio je da su 1993. srebrenički Muslimani tražili od predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića da se reši nepodnošljiv status njihove enklave. Po Inđiću, Izetbegović im je odgovorio da su mu Amerikanci rekli da je za rešavanje srebreničke krize potrebno da bude "3.000 mrtvih".

- Bilo je potrebno isprovocirati operaciju koja će dovesti do žrtava... Znalo se da će doći do osvete - kazao je Inđić, napominjući da je to njegovo "lično uverenje".

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Karolin Edžerton, svedok je, međutim, ponavljao da jula 1995. nije imao nikakvih saznanja o zbivanjima u Srebrenici, premda je imao stalan kontakt sa komandantom VRS Ratkom Mladićem.

- Zvanično nisam imao informacija, niti sam imao potrebe da znam o operaciji Srebrenica... Zar mislite da je Mladić, kao komandant, imao potrebu da mene informiše šta se događa? - rekao je Inđić.

Potvrdivši da je sredinom jula 1995. prisustvovao sastancima Mladića sa komandantom Unprofora Rupertom Smitom o sudbini srebreničkih zarobljenika u rukama VRS, Inđić je naglasio da "na tim sastancima nisam saznao o bilo kakvim zločinima u Srebrenici".

Na pitanje tužiteljke da li to znači da "ništa nije čuo o nestanku hiljada muškaraca", Inđić je uzvratio: "Ništa nisam znao, ni čuo, osim onoga što sam eventualno čuo na radiju".

Suđenje Karadžiću pred Tribunalom nastavlja se iduće nedelje.
Svedočenje u Karadžićevu odbranu, nastaviće bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomir Milošević.

Generala Miloševića, Tribunal je 2009. proglasio krivim za terorisanje stanovništva Sarajevu artiljerijskim i snajperskim napadima, 1994-95 i osudio na 29 godina zatvora. Iz Estonije, gde izdržava kaznu, Milošević je ponovo doveden da bi svedočio u odbranu Karadžića, takođe optuženog za zločine u Sarajevu.Na početku iskaza, general Milošević je juče negirao da je njegov korpus hotimično granatirao i snajperisao stanovnike Sarajeva.

Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH i za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, od 1992. do 1995.

Pogledajte još