Ćeran: Sprečio sam pljačku Kolubare od 100 miliona evra

0

Bivši direktor Kolubare Nebojša Ćeran, odgovario na optužbe Zorane Mihajlović o enormnom trošenju novca u tom RTB, rekavši da je on sprečio pljačku u Kolubari.

Ministarka energetike juče je izjavila da se istražuje poslovanje“Kolubare“, jer postoje sumnje da je zloupotrebama to preduzeće oštećeno za više miliona evra.

PROČITAJ I: Ministarka Mihajlović: Kolubara je ogrezla u korupciji!

Reagujući na ovakve tvrdnje, tadašnji direktor „Kolubare“ Nebojša Ćeran, koji je sada direktor GSP-a i član Glavnog odbora Demokratske stranke, danas je poslao saopštenje medijima, umesto planirane konferencije za novinare, a u kom navodi da je za tri godine, koliko je bio direktor RB „Kolubara“, sprečio pljačku u vrednosti od 100 miliona evra, koliko bi iznosio najam mašina od privatnika na način kako je to rađeno u godinama pre njegovog dolaska.

U skladu sa odlukom Vlade Vojislava Koštunice iz 2007. godine je izvršena eksproprijacija celog naselja Vreoci. Takav Program je donet i pored činjenice da zona eksploatacije ne pokriva celo naselje zato što su stanovnici u ranijim pokušajima, protestima i blokadama zahtevali da preseljenje važi za sve. Opravdanje za taj zahtev građana Vreoca su temeljili na premeštanju groblja koje je bilo prvo na udaru radova, kao i na ekološkoj ugroženosti delova naselja koji bi eventualno ostali nakon proširenja i otvaranja novih kopova„, navodi Ćeran u saopštenju.

Prema njegovim rečima, programom koji je uvojila Vlada Srbije je predviđeno da se na početku svim domaćinstvima isplati avans u iznosu od 35 odsto a zatim, u godini eksproprijacije, konačan iznos. Procenu vrednosti su vršili veštaci „Kolubare“, a na onovu nje je građanima isplaćivan avans dok bi konačni obračun vršili veštaci Gradskog zavoda za veštačenje, dodaje se u saopštenju.

Zahvaljujući činjenici da je na efikasan način eksproprisano naselje i premešteno groblje u Vreocima, Kolubara će već ove godine biti u prilici da iz zone groblja iskopa 3 miliona tona uglja i na taj način spreči uvoz struje i napravi uštedu od 80 do 100 miliona evra. Zona Vreoca obuhvata minimum 350 miliona tona uglja što znači da će 'Kolubara' sa tog prostora, u narednim decenijama eksploatisati ugalj koji će pretvaranjem u struju omogućiti energetsku stabilnost zemlje, a vrednost te struje će iznositi minimum 10 milijardi evra„, kaže ćeran u saopštenju.

On tvrdi i da je „Kolubaru“ ostavio sa 900 zaposlenih manje nego kada ju je preuzeo, kao i da je firma tri godine pozitivno poslovala, a za devet meseci ove godine prvi put negativno, jer je investirala 200 miliona evra bez kreditnog zaduženja a uz pomoć EPS-a.

Poslovodstvo sam vodio tako da sprovodi antikorupcionašku poslovnu politiku, a ako se neko u hiljadama javnih nabavki i hiljadama eksproprijacija okoristio, naravno da treba da odgovara„, zaključuje se u saopštenju.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.