Slučaj "Kurir": Đilas opet pisao Ljiljani Smajlović

Čitave nedelje traje prepiska između Dragana Đilasa i UNS-a u vezi sa stavom tog novinarskog udurženja povodom njegove tužbe protiv lista "Kurir" i odštete od milijardu evra koju traži zbog uvreda. Kao i prethodna pisma Ljiljane Smajlović i Dragana Đilasa, i ovo pismo prenosimo u celosti:

Poštovana gospođo Smajlović,

Iako ja više nisam siguran da će nakon javne osude predsednice Udruženja novinara Srbije i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića ijedan sudija u zemlji smeti da presudi u moju korist, obaveštavam javnost da sam svoj odštetni zahtev smanjio na 1.000.000 dinara, što je standardna visina odštetnog zahteva u srpskoj praksi kada se tuži neki medij.

Apsurdnim odstetnim zahtevom u vrednosti od 120 milijardi dinara, odnosno za iznos za koji sam optužen da lično posedujem, želeo sam da skrenem pažnju na besmislenost tvrdnje izrečene u tekstu i na hajku koja se protiv mene u jednoj novini vodi već mesecima.

Ukoliko smatrate da je moj odštetni zahtev i dalje visok, molim Vas da me obavestite kolika je po Vama primerena cena za vređanje Dragana Đilasa i ugrožavanje njegove bezbednosti i bezbednosti njegove porodice.

Ja sam spreman da o tom iznosu razmislim, ukoliko će isti obezbediti i meni kao građaninu pravo da se žalim sudu i sudiji kome je predmet dodeljen da donese presudu bez pritiska i straha za svoje radno mesto.

Dok ovo pišem, podsećam Vas da je u toku razrešenje predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, nakon pretnji da će ukoliko ne podnese ostavku biti "satanizovana" od strane tabloida, pretnji koje je javno izneo Vladimir

Cvijan, još uvek predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i visoki funkcioner Srpske napredne stranke.

Srpska napredna stranka reagovala je na Đilasovo otvoreno pismo upućeno predsednici Udruženja novinara Srbije Ljiljani Smajlović u kojem je on pomenuo lidera naprednjaka Aleksandra Vučića.

U saopštenju se navodi da je "smešno i jadno to što ni u pismu Ljiljani Smajlović, Dragan Đilas nije umeo da izbegne pominjanje imena lidera naprednjaka Aleksandra Vučića".

(B92)

Pogledajte još