Za godinu dana registrovano više od 6.800 .срб domena na Internetu

Ćirilični domen .срб 27. januara, na dan Svetog Save, slavi godinu dana postojanja na Internet "nebu", tokom kojih je dostigao broj od preko 6.800 registrovanih naziva ovog domena. Kako iz Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), navode "uvođenje nacionalnog Internet domena na ćirilici bila je ostvarenje ustavnog prava građana Srbije da mogu da koriste zvanično pismo i za svoje Internet domene".

Akcijom pod nazivom "Linkuj kao što govoriš", za godinu dana postojanja .срб domena, kako navodi RNIDS, postignuto je da broj registrovanih ćiriličnih domena bude oko 10% od broja postojećih .rs domena kojih ima više od 77.000.

Zanimljivo: Domen .срб je jedini Internet domena na svetu koji omogućava da se adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju, što je deo osobenosti srpske ćirilice gde jednom glasu odgovara jedno slovo.

Pored Srbije, odluku da registruju domene na svojim nacionalnim pismima, donele su još 23 države, među kojima su i Rusija, Kina, Indija, kao i mnoge arapske i azijske zemlje. Tako sada ima ukupno 33 domena sa o internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom.

Slobodna registracija .срб domena počela je 1. avgusta 2011. i od tada može svako bez obzira gde se u svetu nalazio da bilo koji pojam registruje kao Internet domen na ćirilici.

Zvanični vebsajt akcije "Linkuj kao što govoriš je њњњ.срб jer kada se tastatura na engleskom "prebaci" na ćirilično pismo iza "w" se krije ćirilično "nj". Mada, iza čuvena "tri dubl ve" krije se skraćenica "world wide web", a iza "tri nj"?

Određeni tehnički problemi, koji su postojali u trenutku pojave .срб domena, u međuvremenu su otklonjeni. Tako je, na primer, na zahtev RNIDS-a, Internet brauzer "Firefox" omogućio ispravan prikaz ćiriličnih domena i zvanično objavio da je taj bag u njihovom programu ispravljen.

Na internet sajtu nadjimelako.rs, odnosno нађимелако.срб objašnjeni su benefiti posedovanja ujedno i .rs i .срб domena, kao i načini kako iste registrovati.

Kako je u julu 2012. godine navedeno, cena godišnje registracije .срб domena iznosi 500 dinara, dok je cena naziva u okviru poddomena 250 dinara.

Pogledajte još