Bačević potpisao s Kinezima protokol o "Kanalu Morava", nije razmatrano finansiranje projekta

0

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević potpisao je juče u Pekingu Protokol o razumevanju za izradu studije opravdanosti projekta izgradnje plovnog puta „Kanal Morava“ sa predsednikom kineske kompanije "China Gezhouba Group Corporation" Žen Đienguom.

Dve strane tokom razgovora nisu razmatrale pitanje finansiranja projekta „Kanal Morava“.

Protokolom je dogovorena saradnja dve strane na izradi Studije o tom projektu kojom će biti obuhvaćeni svi elementi koji se odnose na pomenuti projekat u delu kroz Srbiju, sa osvrtom na Makedoniju i Grčku, navodi se u saospstenju iz tog ministarstva.

Protokol predviđa i nastavak dobre saradnje Srbije sa kineskom kompanijom, koja će se odnositi na pomoć kineskih eksperata i naučnika u oblasti geodetskih i geomehaničkih ispitivanja terena u Republici Srbiji, javlja Tanjug.

Kanal preko Dunava povezao Moravu sa plovnim sistemima Rajna-Majna-Dunav, Odra-Visla i Sena i Rona, a istovremeno bi otvorio i izlaz na Egejsko more.

Tokom višedneve posete Kini, ministar Bačević je posetio i kineski grad Jičang, gde je izgrađena najveća brana u Kini „Tri klisure“, koja je i jedan od najvećih građevinskih poduhvata kompanije China Gezhouba Group Corporation.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.