AO: Novak Đoković je kralj Melburna!

Ovo je šesta gren slem titula za prvog tenisera Srbije, a 35. ukupno u karijeri.

Đoković je 11. pobedu, od 18. međusobnih mečeva sa Marejom, ostvario pre svega na psihološkom planu.

POGLEDAJ FOTO GALERIJU: Het-trik Novaka Đokovića na Australijan openu

Dopustio mu je da "vodi igru" na početku mečas, kada je Marej poveo sa 1:0 u setovima, ali ga je u nastavku napao iz svih oružja i efektnio došao do titule. Veliki ulog je bio u igri za obojicu tenisera, pa je zato meč u nekim trenucima ličio na pozicionu šahovsku borbu u kojoj se potezi obazrivo povlače.

Đoković je u prvom setu pet puta pretio Mareju brejkom - u šestom i osmom gemu, ali se Britanac uspešno branio i u taj brejku došao do vđstva od 1:0 u setovima. Prvi teniser sveta je u nastavku meča smanjio broj neiznuđenih grešaka, za nijansu pojačao snagu udaraca i uzvratio Mareju - takođe u taj brejku, za izjednačenje. Đoković je već tada počeo vidno da podiže nivo svoje igre, forhend su mu pronalazili "metu", dok je Marej vidno padao na psihološkom planu.
(old_image)

Srpski teniser je u trećem setu konačnio pokazao sa kakvim teniskim oružjima raspolaže. Ponovo je, kao i u prvom setu, napao Mareja u osmom gemu, ali ga je ovoga puta dobio (5:3), a potom hladnokrvno svojim servisom došao do prednosti od 2:1 u setovima. Sve precizniji udarci Đokovića potpuno su poljuljali Marejevu samopouzdanje koji ponovo u četvrtom setu trpi još jedan brejk (2:1).

Đoković je još jednom kod vođstva od 3:1 sjajnom defanzivnom igrom poremetio Marejev servis, koji potom pravi duplu grešku i dolazi na ivicu poraza (4:1). Srpski teniser je do kraja meča rutinski ređao poene i na kraju došao do ubedljive pobede prvom meč loptom.

(Tanjug)

Pogledajte još