Otac Srđana Aleksića: Dobrota ne umire (VIDEO)

0

"Kada je pre 20 godina u ovu grobnicu spuštan moj Srđan, koji je danas postao i deo svih vas, znao sam da dobrota ne umire i da joj je on otvorio put", kazao je juče njegov otac Rade Aleksić. On je na Savindan, datum kada je preminuo najveći trebinjski heroj modernih vremena Srđan Aleksić, posetio sinovljev grob.

Sa njim su, pored članova porodice, nad Srđanovim večnim počivalištem bili i prijatelji porodice Aleksić, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i visoka delegacija susedne Crne Gore, među kojima i inicijatori da jedan od glavnih podgoričkih trgova dobije Srđanovo ime.

Ponosan što je njegov Srđan u proteklom ratu bio jedan drugačiji borac i ratnik, boreći se protiv svakog zla, njegov otac je kazao:

„Puno je ovo groblje Srđana i puna su naša groblja mladih momaka, čijim smo životima platili nepotrebnu cenu“.

On je izrazio nadu da je Srđanov gest podstakao mlade generacije da se nikada ne ponove godine zla kakve smo imali u proteklom ratu. Srđan je hrabro izgubio živor u centru grada braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

„Ja sam danas i kao građanin ovog grada i kao njegov gradonačelnik ponosan da smo imali Srđana, iako mi je žao što moralnih kopija Srđana Aleksića nije bilo u svim gradovima gde se dešavala ratna zbilja“, rekao je Vučurević.

Taj obrazac, dodaje Vučurević, mora stasati u mladim generacijama, izdižući ih iznad svakodnevnih politika različitih interesa.

Na Vučurevićevo obećanje da će lokalne vlasti razmotriti mogućnost postavljanja adekvatnog obeležja ovom trebinjskom heroju, Srđanov otac je dodao da je to sporedna stvar ako Srđan i njegovo delo ne žive u duši građanina i dušama mladih Trebinjaca, a to će, kako kaže, biti najveći spomenik koji se može stvoriti.

Nagrađen film „Krugovi“
Film „Krugovi“ Srdana Golubovića nagrađen je specijalnom nagradom žirija na prestižnom američkom festivalu „Sundance“, koji je juče završen u Park Sitiju, u američkoj državi Juta. Priča o herojskom činu Srđana Aleksića evropsku premijeru imaće na čuvenom Berlinaleu.

(Nezavisne novine)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.