Početak srednje škole najrizičniji period za kontakt sa drogom

Ona je gostujući na RTS-u navela da je prvi kontakt sa psihoaktivnim supstancama uglavnom u okruženju u kome se dete kreće, a to su najčešće mesta gde se oni zabavljaju tokom vikenda.

- Poslednja istraživanja iz 2011. godine govore da je naša srednjoškolska omladina više ugrožena alkoholom i da je 25 odsto njih pilo u poslednje vreme, 18 posto u više navrata, a 60 posto imaju iskustva sa alkoholom do 16 godina - naglasila je ona.

Dragana Saveljić je dodala da je isto istraživanje pokazalo da je 1 odsto srednjoškolaca probalo heroin, 7 odsto marihuanu, a 3 odsto inhalante, što ukazuje da ipak više od 80 odsto srednjoškolaca nisu probali psihoaktivne supstance.

- Svako dete koje je probalo ne znači da je u problemu, oni jesu u većem riziku da postanu zavisnici - naglasila je ona.

Govoreći o istraživanju koje je pre nekoliko godina ovaj Zavod sproveo u 40 beogradskih srednjih škola, ona je podsetila da je u 50 odsto škola pronađeno prisustvo droga.

- Prisustvo droga je sistemski problem i škola treba da ima više vaspitni karakter, a ne samo obrazovni - zaključila je ona.

24sata.rs

Pogledajte još