Struja će poskupeti u martu

Struja neće poskupeti od 1. februara, pošto nisu završene sve neophodne procedure, naglasili su u EPS-u i dodali da ta kompanija još nije podnela zahtev za poskupljenje struje Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS).

Električna energija može najranije da poskupi početkom marta, jer kupci moraju da budu obavešteni o tome 15 dana pre poskupljenja, precizirali su u EPS-u i naveli da osim toga, AERS posle podnošenja zahteva za poskupljenje, mora da analizira njegovu opravdanost i da, ako se ispune uslovi, da saglasnost za to.

Čeka se i proglasenje javnog i rezervnog snabdevača za potrošače koji od početka ove godine kupuju struju na slobodnom tržištu.

Struja bi mogla da poskupi između 10 i 12 odsto, ali još nije zvaniično saopšteno kada bi to tačno moglo da bude.

"Radimo na formiranju rezervnog snabdevača, koga će Vlada Srbije imenovati ove nedelje i kad Agencija za energetiku uradi sve potrebne analize, jasnije će se znati kada će doći do povećanja cena struje", rekla je Tanjugu ministarka energetike Zorana Mihajlović.
"To će svakako biti u prvom kvartalu ove godine", dodala je Mihajlovićeva.

Struja je poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine, u proseku za 15 odsto i prosečno košta 5,5 evro centi po kilovat-času.

Pogledajte još