Zbog odbrane fašizma zatražena istraga protiv Berluskonija

0

Italijanski političar Đanfranko Maša tražio je danas od tužilaštva da pokrene istragu protiv Silvija Berluskonija zbog navodne odbrane fašizma, pošto je bivši premijer hvalio Benita Musolinija.

Berluskoni je u nedelju u Milanu, na marginama komemorativnog skupa žrtvama holokausta, rekao da je pokojni fašistički lider Musolini učinio mnogo toga dobrog, uprkos njegovim zakonima protiv Jevreja.

Branio je i Musolinijevo savezništvo s nemačkim nacističkim vođom Adolfom Hitlerom, navodeći da je fašistički lider uvideo da će se nemačka moć toliko proširiti da bi za Italiju bilo dobro da bude uz Nemačku. Kasnije je, ipak, istakao da osuđuje svaku diktaturu.

Đanfranko Maša, kandidat na regionalnim izborima, koji je decenijama predvodio pokret protiv Berluskonija, podneo je danas tužbu sudu u Rimu, pozivajući se na zakon iz 1952. godine kojim se zabranjuju dela kojima se brani fašizam.

Izjavu Berluskonija osudio je i osnivač centra Simon Visental Marvin Hir, koji je rekao da „pokušaj da se rehabilituje italijanski diktator koji je pomogao da se Hitler legitimizuje predstavlja vrhunac revizionizma“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.