Indonezija: Britanka osuđena na smrt tuži svoju vladu

Sud je u utorak prošle sedmice osudio Britanku Lindzi Sandiford (56) na smrt streljanjem zbog krijumčarenja skoro pet kilograma kokaina, vrednog 2,4 miliona dolara, na Bali u maju prošle godine.

Sandifordova je u ponedeljak izjavila da će se žaliti na presudu, ali "Ripriv" je na svom sajtu objavio da je ona potrošila sav porodični novac na branioca tokom suđenja i da nema sredstava da finansira žalbu, navodi AFP.

"Ripriv" je saopštio da je Forin ofis time što optuženoj nije obezbedio advokata "prekršio svoje obaveze u skladu sa zakonom EU" prema kome je obavezna da učini sve da Sandifordova ne dobije smrtnu kaznu i dobije fer suđenje.

"Svi znaju da smrtna kazna znači da će nad onima koji nemaju novca biti izvršena smrtna kazna. Lindzino siromaštvo znači da je ona dobila smrtnu kaznu posle očigledno nefer suđenja", kaže istražiteljka "Ripriva" Herijet Mekalok.

Sudija sada mora izneti mišljenje da li je Forin ofis prekršio svoje obaveze i mora Sandifordovoj obezbediti odgovarajućeg pravnog predstavnika, navedeno je u saopštenju "Ripriva".

Izvor: Tanjug

Pogledajte još