SAUDIJSKA ARABIJA: Zid u prodavncama razdvaja muškarce i žene

Saudijske vlasti naredile su prodavnicama u kojima rade i muškarci i žene da naprave zid koji će ih razdvajati, u cilju poštovanja zakona ove ultrakonzervativne monarhije.

Prema toj naredbi, zid razdvajanja ne sme biti niži od 1,6 metara, kako bi zaposleni muškarci i žene bili odvojeni jedni od drugih.

Naredbu je izdao ministar rada Abdel Fakih, ali ju je potpisao i Abdulatif al Šeik, predsednik komisije za promociju vrlina i prevenciju poroka, koja je poznatija kao verska policija.

Vlasti su u junu 2011. godine naredile da u prodavnicama donjeg veša umesto muškaraca, uglavnom Azijata, budu zaposlene saudijske prodavačice, što se kasnije proširilo i na radnje koje prodaju kozmetiku.

Saudijske žene su se dugo žalile da se osećaju neprijatno kada kupuju donji veš od muškaraca, i da bi više volele kada bi u tim radnjama radile žene.

Predsednik verske policije u decembru je oštro kritikovao ministarstvo rada, tvrdeći da prodavačice nemaju odgovarajuće radno okruženje, a da su neke od njih i seksualno zlostavljane, prenose agencije.

Izvor: Telegraf/ Tanjug

Pogledajte još