Osnovci pronašli greške u testovima za malu maturu

Jedna od grešaka primećena je u testu iz srpskog jezika u sedmom zadatku. Traži se da se odredi kojim stilom je napisan tekst. Kao mogući odgovori nude se administativni, publicistički i naučni stil. Međutim, odgovor u rešenju je drugačiji, književno-umetnički, administrativni i razgovorni ili govorni.

Grešku su pronašli učenici osmog razreda pripremajući se za malu maturu. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, kažu da su primetili sporni zadatak i da će tu, kao i druge greške ispraviti, javlja RTS.

"Otprilike početkom februara mi ćemo pregledati obe zbirke i ukoliko bude nekih dodatnih ispravki mi ćemo iskristiti proceduru koju smo i do sada imali. A to je da se ispravke objave na sajtu Zavoda za vrednovanje i Ministarstva prosvete kao i u Prosvetnom pregledu koji dobijaju sve škole", najavljuje rukovodilac Centra za ispite Saša Glamočak.

I prethonih godina se dešavalo da bude po neka greška u zbirkama, ali Glamočak ističe da učenike i roditelje treba da umiri to što se nikad zadatak u kome se pojavila greška neće pojaviti na samom testiranju. Proveravaju se i zbirke za nacionalne manjine.

"Zbirke za jezike nacionalnih manjina pregledaju koordinatori koji takođe traže situaciju u kojima će se eventualno pojaviti neke tehničke greške i oni su zaduženi za te ispravke", ističe Glamočak.

Osmaci su krajem prošle godine imali inicijalni test, kako bi se i oni i nastavnici orijentisali, videli koliko znaju i na šta moraju da obrate pažnju do završnog testa u junu.

Do prijemnog ispita, kandidati će imati priliku da znanje provere još jednom. U maju im predstoji probni test sa 75 odsto novih zadataka, dok će 25 odsto biti poznato.

Probu male mature imaće i sedmaci, koji će, godinu dana kasnije, kada budu polagali malu maturu polagati maternji jezik, matematiku i kombinovani test koji će činiti pitanja iz pet predmeta.

RTS

Pogledajte još