UN: Pravda za sve žrtve ratnih zločina

- Razgovarao sam s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem pre nedelju dana i on posvećuje mnogo pažnje regionalnom pomirenju i promociji i uključivanju u društvo marginalizovanih i diskriminsanih grupa - rekao je Vilijam Infante na konferenciji za novinare u Medija centru, gde je predstavljena inicijativa UN "Srbija kakvu želim".

On je, na pitanje predsednice Udruženja porodica nestalih i poginulih u zapadnoj Slavoniji Ljube Šućur zašto niko nije osuđen za zločine nad Srbima u tom delu Hrvatske, odgovorio da "nije stručan za konkretan slučaj", ali da UN podržavaju pomirenje u regionu.

- Nadam se da će taj proces napredovati, a da će žrtve ratnih zločina biti zadovoljene na kom god se sudu ti procesi budu odvijali - rekao je Infante.

Infante je rekao da UN žele da obezbede "generalne procese" koji će dovesti do zadovoljenja pravde, što bi trebalo da bude i jedan od ciljeva globalnog održivog razvoja.

Inicijativa UN "Srbija kakvu želim" deo je procesa čiji je cilj uspostavljanje novih ciljeva globalnog održivog razvoja posle 2015. godine, a Srbija je jedna od 56 zemalja sveta u kojima teku konsultacije u okviru programa UN "Svet koji želimo 2015".

Izvor: Beta

Pogledajte još