Milan Beko šest sati saslušavan u MUP-u: Objasnio sam sve o akcijama Luke Beograd

"Mislim da sam nakon šest sati uspeo da objasnim policiji i Tužilaštvu sve okolnosti oko preuzmanja akcija Luke Beograd i da ukažem na razloge zašto je stvaran privid o navodnim nezakonitostima u postupku sekundarne privatizacije Luke", rekao je Beko.

To se, prema njegovim rečima, pre svega odnosi na pokušaj nekih struktura da prikriju nezakonitosti oko dodeljivanja 14,1 hektara zemljišta Luke Beograd jednom drugom korisniku.

"Zatim dodeljivanja i 4,6 hektara zemljišta na Adi Huji korisniku koji nije bio zakonit", rekao je Beko.

On je napomenuo da je u vezi sa tim slučajem policiji predao svu potrebnu dokumentaciju i naglasio da je saslušan u svojstvu gradjanina, kao i da je saslušanju prisustvovao i tužilac.

Na pitanje da li se plaši da će da bude uhapšen kao vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković, Beko nije hteo da odgovori već se brzim hodom uputio ka crnom "mercedesu" u kome ga je čekao vozač i otišao.

Saslušenje biznismena Milana Beka završeno je danas oko 17.15 časova u Upravi kriminalističke policije gde je oko šest sati odgovarao na pitanja policije u svojstvu gradjanina u vezi sa preduzećem "Luka Beograd".

Na saslušanje je došao bez advokata, a osim predstavnika Radne grupe MUP-a, prisustvovao je i nadležni zamenik tužioca za organizovani kriminal.

On je postao vlasnik luke "Beograd" kupovinom 93 odsto akcija 2005. godine . Kupovina akcija je obavljena preko preduzeća „Vorldfin“ (Worldfine) iz Luksemburga.

Privatizacija Luke Beograd je jedan od 24 slučaja spornih privatizacija na koje su ukazali Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije i EU.

Savet za borbu protiv korupcije je 2010. podneo krivične prijave protiv 17 osoba uključenih u privatizaciju „Luke Beograd“, a zbog sumnje da su državu oštetili za najmanje 21 milion evra.

Grad Beograd i Luka “Beograd” se više od sedam godina spore oko prava na raspolaganje lučkim zemljištem od oko 200 hektara.

Izvor: Blic/Agencije

Pogledajte još