Vratili osuđenicu sa pogubljenja, na smrt je osudili belci

Kimberli Makarti je prva Amerikanka još od 2010. godine nad kojom je trebalo da bude sprovedena smrtna kazna. Nova egzekucija je zakazana za 3. april, kako bi advokati osuđene imali više vremena za ulaganje žalbe, zasnovane na činjenici da je Kimberli Makarti crne boje kože a da ju je na smrt osudila porota čiji su svi članovi izuzev jednog bili belci.

Odbrana Makartijeve, naime, tvrdi da je sastav 12-člane porote određen na osnovu rasnih predrasuda. Tužioci okruga Dalas nisu se žalili na odlaganje pogubljenja, iako su najavljivali suprotno.

Tužilac Krejg Votkins (Craig Watkins) je ocenio da je dvomesečno odlaganje "prikladno" i dodao da će se, u slučaju da neregularnosti ne budu otkrivene, nastaviti procedura pogubljenja.

"Želimo da budemo sigurni da je sve obavljeno kako treba", rekao je Votkins. Kimberli Makarti (51) je osuđena na najstrožu kaznu jer je 1997. godine pretukla i nožem usmrtila 71-godišnjeg komšiju, kojeg je potom opljačkala.

Istražitelji su utvrdili da joj je ubijeni dao šećer pre no što ga je napala, kao i da mu je odsekla prst kako bi s njega mogla da mu svuče venčani prsten. Kimberli Makarti je u to vreme bila ovisnica o kreku, a s njom se povezuju još dva ubistva. Za odlaganje izršenja smrtne kazne saznala je samo pet sati pred egzekuciju.

Ona je trebalo da bude 13. pogubljena žena u SAD i četvrta u državi Teksas.

Beta

Pogledajte još