Presađivanje brkova unosan biznis u Turskoj!

Iako su brkovi na Zapadu odavno izašli iz mode, u Turskoj i na Bliskim istoku, gde postoji izreka "muškarac bez brkova ko kuća bez balkona", oni su odraz muškosti, zrelosti, moći.

Antroplog sa francuskog instituta za turski jezik i književnost u Istanbulu Benoa Fliš objašnjava da oblik brkova govori o političkom opredeljenju njihovih vlasnika.

"Guste, žbunaste brkove, poput Staljinovih, nose levičari ili pripadnici Kurda. Tanke brkove, poput onih koje nosi turski premijer Erdogan, obično imaju konzervativci, dok zasukane brkovi najviše vole predstavnici desničara", tvrdi Fliš.

Zato je jedan broj stručnjaka, koji se bave transplatacijom kose u Turskoj, odlučio da izađe u susret muškarcima koje priroda nije obdarila maljavošću.

U Istanbulu trenutno više od 250 klinika obavlja transplantaciju brkova i brade prilagođavajući se novim zahtevima tržišta.

Transplantacija brkova u proseku košta 2.000 evra, što je daleko jeftinije nego u SAD i zapadnom delu Evrope, zbog čega se ogroman broj stranaca sa manjkom malja obraća turskim stručnjacima za pomoć. Procenjuje se da je Turska od ove vrste "turizma" u prošloj godini zaradila više od 35 miliona evra.

Jedan od turskih hirurga Selatin Tulunej tvrdi da posao cveta."Bavim se presađivanjem brkova od pre tri godine. Veliki broj muškaraca je došao da im pomognem. Jedan od njih mi je poverio da ima 40 godina, da upravlja velikom firmom u inostranstvu, i da ga niko ne uzima za ozbiljno jer nema brkove, dok ima i onih koji smatraju da su brkovi simbol turske moći, jer su ih nosili njihovi slavni preci Turci Osmanlije", objasnio je doktor Tulunej.

Tanjug

Pogledajte još