Napad Izraela na vojni konvoj u Siriji

Jedan neimenovani zapadni diplomata i tri regionalna bezbednosna izvora rekla su da su izraelski borbeni avioni gađali metu na sirijsko-libanskoj granici prošle noći, preneli su izraelski mediji.

Vest o udaru usledila je nekoliko sati nakon što je libanska armija saopštila da su izraelski avioni narušili libanski vazdušni prostor u noći između utorka i srede.

Izraelski mediji podsećaju da su zvaničnici zabrinuti za sudbinu sirijskog hemijskog i konvecionalnog oružja, jer zemlja klizi sve više u haos nakon skoro dve godine građanskog rata.

Izrael strahuje da bi to oružje moglo dospeti u ruke ekstremista, posebno gerilaca libanskog Hezbolaha.

Izvori koji su odbili da budu imenovani nisu ulazili u detalje, odnosno nisu rekli šta bi mogla biti meta napada, niti gde se tačno dogodio.

Međutim, novinski vebsajt Al Monitor citirao je neimenovane izvore koji su rekli da je meta bio vojni konvoj u Siriji blizu libanske granice.

"Izraelske vazdušne snage su digle u vazduh konvoj koji je upravo prešao granicu iz Sirije u Liban", rekao je za AFP neimenovani bezbednosni izvor.

Jedna aktivistkinja u Siriji, koja radi sa mrežom opozicionih grupa širom zemlje, rekla je da je čula o udaru na jugu Sirije od svojih kolega, ali nije mogla da ga potvrdi.

Izraelska armija je odbila da bilo šta komentariše, ističući da "ne komentariše informacije te vrste".

Pogledajte još