Youtube: Uskoro počinju da naplaćuju gledanje klipova

Jutjub priprema naplaćivanje pojedinih kanala kao pokušaj da tradicionalnoj televiziji odvuče što više kvalitetnog sadržaja i novca od oglašivača.

Treća najveća društvena mreža na svetu zatražila je od nekih partnera da prijave svoje kanale za koje bi obični građani morali da plate kako bi im pristupili, piše AdAge.

Cena za korišćenje prvih kanala kretala bi se između jedan i pet dolara mesečno, a razmišlja se i o naplaćivanju prenosa uživo nekih javnih događaja, kao i emisija o finansijskim savetima i pomoć.

Ljudi upoznati sa ovom idejom kažu da bi Jutjub najranije mogao početi da naplaćuje sadržaj u drugom tromesečju ove godine, što bi značilo da bi projekat mogao da zaživi oko aprila.

U samoj kompaniji već neko vreme spominju uvođenje mogućnosti naplaćivanja sadržaja.

"Već dugo razmišljamo da različiti sadržaj zahteva različiti model plaćanja", napisao je u saopštenju portparol Gugla, i dodao da mnogi korisnici koji proizvode sadržaj za Jutjub smatraju da bi imali koristi od pretplatnika i da je to razlog zašto uopšte razmišljaju u tom pravcu.

Početni broj kanala koji bi se naplaćivali bio bi mali, u startu oko njih 25. Dobit od pretplatnika bi se delila u odnosu 45:55 odsto, slično kao i za reklame na ovoj mreži.

Partneri bi, navodno, imali i mogućnost stavljanja reklama na svoje plaćene kanale.

(Telegraf)

Pogledajte još