Globalno zagrevanje ugrožava opstanak nekih životinjskih vrsta

Životinje su oduvek reagovale na klimatske promene, ali današnje promene su toliko brze i velike da životinje ne uspevaju da se adaptirju na njih, piše u najnovijem izveštaju američke Nacionalne federacije za floru i faunu koji upozorava na posledice globalnog otopljavanja na biodiverzitet.

- Klimatske promene su najveća pretnja s kojom će se fauna suočiti tokom 21. veka - navodi se u američkom izveštaju i dodaje da "klimatske promene na koje su se životinje navikle tokom hiljada godina sada toliko brzo evoluiraju, a posledice su već vidljive".

Mnoge vrste su se preselile u hladnije oblasti i to se dogodilo dva-tri puta brže nego što su naučnici predvideli, prenosi italijanska agencija Ansa.

Životinjske vrste reaguju na različite načine na jake promene temperatura tokom sezona, na primer, na raniji dolazak proleća ili na česte promene spoljašnjih uslova.

Ti uslovi, naglašava američka federacija, mogu stvoriti neravnotežu među životinjama i istovremeno negativno uticati na njihove izvore hrane.

- Već postoje dokazi da klimatske promene utiču na smanjenje životinjskog sveta, ali još nisu zabeleženi nestanci nekih posebnih vrsta. Koliko će vrsta nestati tokom 21. veka zavisi od toga koliko će se zagrejati planeta tokom narednih decenija - zaključuje se u izveštaju američke federacije.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još