Dan bez duvanskog dima: Ugasite cigaretu, pogledajte statistike, pročitajte savete

Trećina odraslih stanovnika Srbije puši, a u skoro polovini domaćinstava pušenje je u potpunosti dozvoljeno, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Broj osoba koje godišnje umiru zbog globalne epidemije upotrebe duvana mogla bi da se poveća na osam miliona do 2030. godine.

Dodaje se da pasivni pušači udišu oko 4.000 istih hemikalija, kao i pušaci. Jedan sat proveden u društvu pušača predstavlja oko 100 puta veći rizik od nastanka raka pluća u odnosu na 20 godina provedenih u zgradi od azbesta.

Rizik nastanka raka pluća kod nepušača izloženih duvanskom dimu veći je od 20 do 30 odsto, dok je rizik nastanka bolesti srca povišen za 23 odsto.

Deca su pod posebnim rizikom od izloženosti duvanskom dimu.
Pasivno pušenje kod dece ima brojne posledice, između ostalog, češće su infekcije disajnih organa, bronhitis i upala pluća.

Svake godine više od pet miliona ljudi umire zbog srčanog i moždanog udara, raka, plućnih i drugih bolesti koje su povezane sa upotrebom duvana.

Nacionalni dan bez duvanskog dima tradicionalno se obeležava 31. januara, a ovogodišnji slogan je "Domaćinstva bez duvanskog dima".

Mi vas podsećamo na štetne posledice pušenja i savete kako protiv zavisnosti. Pročitajte sldeće tekstove, pogledajte galerije:

- Žene pušači svake godine pod sve većim rizikom od raka pluća
- Savremene žene više umiru od duvana od njihovih baka i majki
- Lekovi, jaka volja, pravila: Pušenje se može ostaviti za 10 dana
- Ugasite cigaretu: Dokazano da pušenje ne oslobađa od stresa
- Saveti za sve koji ostavljaju pušenje
- "Teške" reklame: Ostavićete pušenje posle ovoga (FOTO GALERIJA)
- Antipušačka kampanja: Kreativni plakati (FOTO GALERIJA)

(Beta)

Pogledajte još