Uz legalne godišnje prihode od 120.000 evra Dodik za četiri godine zaradio 8 miliona evra

Dodik je 2006. imao kuće, stanove, kola i ušteđevinu od oko pola miliona, a četiri godine kasnije imovina je narasla na 8,3 miliona evra, pokazuju podaci iz imovinskih karti koje je predao Centralnoj izbornoj komisiji BiH juna 2006. i jula 2010. Dodik je baš u tom periodu (2006-2010) bio na funkciji premijera RS, piše Kurir.

U imovinskoj karti iz 2006, u koju je Kurir imao uvid, Dodik je prijavio četiri nekretnine (stan i porodičnu kuću u Laktašima i dva stana u Beogradu), nasleđe od 300.000 km (150.000 evra), automobil, deonice, dok je na ime supruge upisao kola, poslovni prostor u Laktašima i 100.000 km (50.000 evra) nasleđa. Prema toj imovinskoj karti, njegovi sin i ćerka nisu imali nikakvu imovinu, niti prihode, te je ukupna vrednost kojom je porodica Dodik tada raspolagala iznosila oko 510.000 evra.

Samo četiri godine kasnije bogatstvo Dodikovih drastično je naraslo. Prema imovinskoj karti iz jula 2010, Dodik je uz postojeće nekretnine prijavio još jednu kuću u Beogradu i naveo da, osim premijerske plate, ima prihode od iznajmljivanja te kuće i zarade od poljoprivrede. Neznatno je izmenjena i imovina njegove supruge Snježane, dok su im deca Igor i Gorica postali pravi biznismeni milioneri.

Dodikov sin Igor, iako bez ikakvih prihoda, prema imovinskoj karti iz 2010. naprasno ima gotovinski iznos na tajnom računu kod Hipo banke u Banja Luci - i to 5, 4 miliona evra (10.804.881 konvertibilnih maraka), ali i preduzeće „Frut eko doo“, čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, kao i automobil od 25.000 evra. Pitanje je kako je Dodik mlađi bez prihoda uspeo da ušteka milione evra? Istovremeno, Dodikova ćerka Gorica Dodik Trišić ima firmu „Triniti medija & konsalting“ u vrednosti od oko 46.000 evra i račun u banci sa 37.000 evra.

Dodik je, kako piše Kurir, tada imao imovinu vrednu 8,3 miliona evra. U prevodu, uspeo je da se za četiri premijerske godine obogati za celih 7,8 miliona evra! Kojom ekonomskom veštinom, pošto je naveo da su mu legalni godišnji prihodi oko 120.000 evra?
Izvori Kurira iz RS kažu da se sumnja da je Dodik stekao bogatstvo sumnjivim poslovima i zloupotrebom službenog položaja i ne isključuju mogućnost da bi se uskoro mogao naći pod lupom istražnih organa.

Na molbu da objasni kako je uspeo za četiri godine da uveća svoju imovinu za gotovo osam miliona evra, predsednik RS Milorad Dodik odmah nam je uzvratio: „Ne vidite dobro, uzmite naočare“.

- Nisam uvećao imovinu, precizni su podaci. Moja imovina nije tolika u čitavom iznosu, a kamoli da je toliko uvećana. Sve što imam navedeno je u imovinskom kartonu i nikakvo uvećanje nije postojalo.Na primedbu da se upravo iz zvaničnih imovinskih karti vidi da je imovina uvećana - kuća u Beogradu, Dodik odgovara:

- Kuću sam kupio na kredit veoma legitimno i stavio hipoteku. Izdao sam u zakup i tako omogućavam vraćanje anuiteta. Što se tiče računa, greška je bila u pitanju. Na računu nije bilo 10 miliona km, već 10.000. Igor je trebalo da plati račun za fakultet u Italiji. Intervenisali smo i to je Izborna komisija registrovala. Ne nosim papire u džepu, mogu sutra da vam dostavim dokaze - izvod iz banke i izveštaj Centralne izborne komisije da je greška ispravljena - rekao je Dodik.

Ipak, pet minuta posle završenog razgovora, novinara Kurira pozvala je „saradnica iz kabineta predsednika Dodika“ i kazala da je dobila nalog od predsednika da nam odmah dostavi dokumentaciju. Papiri su i stigli za minut, a Dodik je opet pozvao samo da proveri da li su nam dokazi dostavljeni (?!).

Međutim, papiri dokazuju da Dodiku „greška“ nije smetala pune tri godine pošto je, prema odgovoru CIK, ispravljena 10. januara 2013. na osnovu izvoda iz banke od 16. novembra 2012. Zanimljivo je da je banka u 2012. iznela stanje na računu Igora Dodika iz 2010. godine.

Kurir

Pogledajte još