Žena jedva preživela alergiju na farbu za kosu

Polovinu koja joj je ostala i drugi hidrogen koji je bio upakovan zajedno s farbom iskoristila je u petak. Čim je utrljala farbu u kosu, osetila je užasne bolove. Kako je vreme prolazilo, bolovi su bili sve jači.

- Što je farba više prodirala u kožu, sve sam se gore osećala. Bolela me je glava kao nikad u životu. Kako su sati prolazili, nadala sam se da će glavobolja prestati, ali ona je bivala sve gora. Pored bolova, sve me je svrbelo i peklo, i to najviše na glavi i iza ušiju. Češala sam se, a pečati su bili crveni i svrbeli su, gorela sam kao da imam visoku temperaturu. Kad su crvenilo i otok prešli na čelo, lice i vratne žile, svi su počeli da paniče, pa sam hitno otišla kod lekara. Iako se godinama farbam u crno, nikad nisam imala nikakvu alergiju - kaže za Kurir D. M.

Kad se nesrećna žena obratila doktoru specijalisti, oči su joj bile gotovo zatvorene od otoka, a crvenilo joj je zahvatalo celo lice. Dermatovenerolog koji ju je pregledao prepisao joj je terapiju i tri injekcije.

- Nakon injekcija otok mi je blago spao, ali postoji i dalje, i ko zna dokle će. Sve vreme me svrbi i strašno me boli i peče. Lice mi neprestano gori od crvenila.

Najgore je što mi je lekar rekao ću morati da se ošišam do glave, skroz na ćelavo, ako mi ne prođe alergija! Zamislite tek to - priča uplašena D. M.Ona tvrdi da je sreća što je generalno zdrava, pa joj je organizam bio dovoljno jak da se izbori sa otrovima iz farbe.

Direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti Aleksandar Adamović kaže za Kurir da alergija na farbu za kosu nije tako čest slučaj.

- Takve pojave nisu baš česte, a i teško ih je predvideti. Slično je kao s penicilinom - pacijent može da primi 100 penicilina, a da nakon 101. dobije alergiju. Tako je verovatno neki sastojak iz farbe za kosu delovao na korisnicu, ali to ne znači da farba ne valja, već da je njen organizam loše reagovao - kaže Adamović.

Iz kompanije "Henkel", koja proizvodi farbu za kosu "švarckopf" poručili su da njihove boje za kosu bezbedne prema svim evropskim i standardima naše zemlje i zadovoljavaju sve zakonske propise.

- U ovakvim slučajevima standardna procedura je da se dostavi uzorak proizvoda sa ambalažom i računom prodavnice u kojoj je kupljen. Nakon toga vrši se laboratorijsko ispitivanje uzorka radi daljih analiza kako bi se utvrdilo da li je proizvod u propisanim parametrima kvaliteta.

Iz „Henkela“ dodaju da se na svim bojama za kosu nalazi upozorenje da se obavezno sprovede alergijski test svaki put 48 sati pre bojenja kose, čak i ukoliko je boja ranije korišćena.

Kurir

Pogledajte još