Dani indijske kuhinje

U restoranu "Metropolitan Grill " hotela "Hajat Ridžensi" počeli su dani indijske kuhinje koji će trajati do 30. aprila. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da osete duh Indije kroz autentične specijalitete ove drevne zemlje.

Da bi približili način spremanja hrane kuvari će pripremati najpoznatija jela u delu otvorene kuhinje. Pomenućemo samo neka: Gobi Masala (karfiol u sosu od karija), Kashmiri Pulao (pirinač sa voćem i raznovrsnim biljem), Mutton Rogan Josh (jagnjetina na kašmirski način), Chicken Tikka Makhani (zapečena piletina na indijski način u sosu od slatkog paradajza).

U osnovi indijske kuhinje su žitarice. Svaku regiju karakteriše različita vrsta: riža, pšenica, kukuruz ili proso. Jedu se u kombinaciji sa sočivom ili pasuljem, koji u Indiji zovu dal .Ono što ovu kuhinju čini specifičnom su začini. O značaju začina govori činjenica da su oni dopremani iz Indije u ostatak sveta još u antička vremena. Pored toga što poboljšavaju ukus hrane deluju korisno na dobrobit organizma. Još od 3000. godine pre nove ere koristili su se kurkuma, kardamon, biber i senf.

Nisu samo sastojci ono što karakteriše indijsku kuhinju, ono što je razlikuje od ostalih svetski poznatih kuhinja je i način pripreme koji predstavlja poseban obred. Hrana se priprema uz zadovoljstvo i radost i to je izdvaja kao kuhinju sa najvišim nivoom svesti. Da u Indiji hrana nije samo svakodnevna potreba, već nešto više, govori i stara indijska poslovica " Kako jedeš tako misliš ".

Da obrok započnete na pravi način preporučuju Lasi jogurt koji će vam organizam pripremiti za ukuse koji slede. Biće vam teško da se odlučite s obzirom na raznovrsnost jela koja će vas dočekati na švedskom stolu . Počnite sa Dhal Sorbom ili supom dana, zatim se prepustite toplim jelima kao što su Pakoras and lamb Samosa, Dhal Tadka, Kashmiri Baingan, Dum Aloo. Dobar prilog uz ova jela je pirinač sa mešanim povrćem ili indijski naan hleb.

Jela od mesa se pripremaju u kombinaciji sa povrćem, egzotičnim voćem i mirisnim marinadama. Imaćete priliku da probate: Chicken Tikka Makhani, Deviled Pork, Muttom Rogan Josh i Masala fried Fish. Cena jednog ovakvog gastronomskoj ugođaja je 2.500 dinara, dok se piće plaća dodatno.

Imali smo prilike da razgovaramo sa Dhanushkom, koji je deo kulinarskog tima "Hajata". Rekao nam je da on prema indijskoj tradiciji uživa u kuvanju i da mu je omiljeno jelo Dhal Tadka. Iako je kuhinja njegove zemlje potpuno drugačija od naše, nije ostao ravnodušan prema našim tradicionalnim jelima.

Iskoristite priliku, posetite restoran "Metropoltan Grill" i posvetite veče istraživanju fenomenalnih ukusa Indije.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još