Analitičari ocenili Nikolićev diplomatski angažman: Prevazišao je sva očekivanja

- Nikolić iz maja i juna prošle godine nije Nikolić iz januara ove godine - kratko konstatuje hrvatski politički analitičar Davor Đenero, a član Foruma za međunarodne odnose Milan Karagaća objašnjava da je predsednik Srbije prevazišao sva dosadašnja očekivanja proizašla iz njegovog delovanja kao opozicionog političara i medijske slike koja je u tom periodu o njemu nastala.

- Od njega (Nikolića) se nije očekivalo da će biti toliko otvoren, direktan, jasan i rezolutan u pogledu ključnih pitanja naše spoljne politike, a to su Evropska unija i Kosovo - rekao je Karagaća.

On je podsetio da je predsednik Srbije, kada je u pitanju problem Kosova i Metohije, pokazao hrabrost da donese državničku odluku iznoseći jasnu poziciju i spremnost za konačno rešenje. - Na taj način javno mnenje dobilo je neki drugi ugao gledanja na spoljnu politiku i reaguje s odobravanjem, jer vidi da se nešto rešava. To što on sada čini, da je recimo (bivši predsednik Srbije Boris) Tadić uradio, to bi bilo žestoko napadnuto. Možda bi došlo i do demonstracija, jer znamo kako su mediji reagovali kada se Tadić slučajno sreo sa (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem u Dubrovniku - istakao je Karagaća.

S njim se slaže i izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje u Podgorici Daliborka Uljarević, koja smatra da predsednik Srbije "sigurno nije onaj Nikolić opozicionar".

- Za sada se čini da Nikolić bez zadrške prihvata evro-atlantske integracije kao definitivni izbor. Za mnoge je krajnje pozitivno iznenađenje način na koji Nikolić shvata regionalne odnose i njihov značaj. On je definitivno otkrio taj značaj i vidi da ozbiljne državničke politike nema bez ozbiljne regionalne politike i, što je najvažnije, u tome jeste budućnost bavljenja politikom na ovim prostorima - smatra Uljarević.

Hrvatski analitičar Đenero svoj utisak da gotovo da se ne radi o istoj osobi kada se analizira Nikolić opozicionar i Nikolić šef države obrazlaže Nikolićevom spremnošću da uči:

- On uči. Ceo život bio je opozicioni političar i njegov diskurs je bio drugačiji nego što je diskurs predsednika - kazao je Đenero.

Prema njegovom mišljenju, Nikolić je na početku mandata grešio u tome što je bio previše slobodan u istupanju.
- Predsednik države mora svako svoje istupanje odmeriti tri puta i reći samo polovinu onog što ima da kaže. Kad daje intervjue, stručne službe rade autorizaciju tekstova, kako bi se izbegla svaka moguća pogrešna interpretacija. To Nikolić na početku nije radio i tada su se desili problemi koji još i danas utiču na odnose s drugima - smatra Đenero.

Nikolić je, kako kaže, zatvorio vrata za ozbiljne razgovore sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem tako što je na početku mandata "čak i više u periodu od izbora do inauguracije nego nakon nje" dao neke izjave koje su u Zagrebu loše primljene.

Sagovornici Tanjuga smatraju da je suviše rano diskutovati o tome da li su druge zemlje počele više da uvažavaju Srbiju otkako je Nikolić predsednik.

- Srbija je Evropi i regionu problem zbog kosovskog pitanja, tako da se ne bih složio da je sada Srbija toliko mnogo skočila i da je sada značajnija i priznatija. Sve će zavisiti od toga koliko Srbija bude istrajna i ozbiljna u traženju konačnog rešenja oko Kosova i odnosa u regionu - kazao je Karagaća.

I Đenero veruje da će Nikolića međunarodna zajednica meriti, pre svega, u kojoj meri bude doprineo normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Na tom području se uspostavilo svojevrsno, ali poželjno rivalstvo između njega i vlade jer se on i (premijer Srbije Ivica) Dačić takmiče u tome čiji će uticaj u tome biti veći, a to je dobro za samu stvar. Nikoliću ne bi bilo dobro vrednovano kad bi na bilo koji način otežavao dijalog Dačića i Tačija, a nema ni naznaka da bi nešto takvo činio, pa će postepeno stabilizovati svoju međunarodnu poziciju - rekao je on.

Nemerljiv politički uspeh Tomislava Nikolića, kako je ocenila Uljarević, predstavljalo bi kada bi Srbija postala regionalni lider.

Iako je izrazila uverenje da Nikolić ima ozbiljnu podršku u crnogorskoj vlasti, kao i da je uspeo da zadrži i određene pozicije koje je imao kod nekih od najjačih opozicionih stranaka, Uljarević ukazuje da izvesnu senku u javnosti na delovanje predsednika Srbije baca njegova prošlost.

- Primetan je napredak i agilnost u regionalnoj i međunarodnoj komunikaciji, kao i želja da se Srbija predstavi kao ključni regionalni igrač. Međutim, postoji i problem prošlih vremena rigidnog nacionalizma koji i dalje ostavljaju ozbiljnu sumnju u demokratske kapacitete i namere Nikolića - smatra Uljarević.

Loša strana Nikolićevog nastupa, ocenio je i Karagaća, jeste da se ostavlja utisak nacionalističke retorike ili "polaženja sa nacionalištičkih pozicija".

- Recimo, kada je u pitanju Kosovo i dalje se govori o tome samo kao o teritoriji i Srbima na Kosovu iako bi trebalo da se govori i o drugim građanima na toj teritoriji. Još je prisutno tretiranje nacionalnog pitanja kao teritorijalnog, što nas je kroz istoriju dosta skupo koštalo. Takođe, previše se glorifikuje i bratstvo sa Rusijom, iako je Nikolić rekao da je to njegovo lično ubeđenje - rekao je Karagaća i zaključio da u međunarodnim odnosima "nema bratstva, postoje samo interesi".

Izvor: Tanjug

Pogledajte još