Građani Srbije žele da žive kao Švajcarci

Istraživanja o evropskoj orjentaciji građana, rađena za potrebe Kancelarije za evropske integracije, pokazala su da je podrška građana članstvu Srbije u Evropskoj uniji najniža do sada i da iznosi 41 odsto. Onih koji se protive članstvu u EU ima 31 odsto.

Preostalih 27 odsto ili ne zna da li bi glasalo kada bi se sutra održao referendum o članstvu u EU ili odbija da odgovori na to pitanje.

Uprkos tome što opada podrška evrointegracijama, i dalje veliki broj građana podržava reformski proces koji vodi ka članstvu u EU kao i rešavanje kosovoskog pitanja u razgovorima Beograda i Prištine.

Čak 62 odsto ispitanika reklo je da probleme Beograda i Prištine treba rešavati bez obzira na uslovljavanje EU, dok 21 odsto smatra da sa Prištinom ne treba razgovarati o rešenju bilo kojih problema sem statusa Kosova, dok preostalih 17 odsto nema nikakav stav o tome.

Na pitanje da li reforme treba sprovoditi bez obzira na EU, već zbog stvaranja bolje Srbije, 66 odsto je odgovorilo potvrdno, 12 odsto smatra da to treba činiti pre svega zbog EU, samo četiri odsto se protivi reformama, a 18 odsto nema stav o tome.

Čak 47 odsto ispitanika smatra da je Kosovo glavni uslov u procesu evropske integracije, a isto toliko smatra da politika stalnog uslovljavanja najviše otežava ulazak Srbije u EU.

Na pitanje da izaberu model izgradnje zemlje u kakvoj bi voleli da žive, najviše ispitanika - njih 29 odsto, odgovorilo je da je to Švajcarska.

Nešto manje ispitanika - 23 odsto reklo je da je to Nemačka, 15 odsto je dalo glas Rusiji, osam odsto Norveškoj, a četiri odsto Japanu.

Peto mesto dele SAD i Kina. Po tri odsto građana bi volelo da živi u zemlji izgrađenoj po modelu te dve države. Iza njih slede Pojska i Brazil, model država koje bi za Srbiju izabrao po jedan odsto građana.

Istraživanje je rađeno od 14. do 21. decembra i njime je obuhvaćeno 1.006 ispitanika.

(Novi magazin-Mirjana Pantić)

Pogledajte još