Srbiji preti apsolutna energetska zavisnost

0

Srbija polako ulazi u apsolutnu energetsku zavisnost, izjavio je generalni sekretar Srpskog komiteta Svetskog saveta za energiju Miodrag Mesarović . On je rekao i da je Srbija sada sa oko 40 odsto zavisna od uvoza energenata.

„Najveći resursi uglja na Kosovu i Metohiji nisu više pod našom kontrolom, a na postojećeim ugljenokopima je sve manje lignita, koga će biti dovoljno za proizvodnju struje u narednih 50-ak godina„, rekao je on.

Mesarović je naveo da se oko 60 odsto električne energije u Srbiji proizvodi iz domaćeg lignita i izrazio očekivanje da se Srbija neće odreći i odustati od svojih prava na korišćenje uglja na Kosovu i Metohiji.

Srbija nije usamljena u Evropi kada je reč o energetskoj zavisnosti“, istakao je on i napomenuo da su mnoge evropske zemlje već sada energetski uvozno zavisne i da je to rastući problem u Evropskoj uniji.

Zato bi, kako je rekao, racionalno korišćenje energetskih resursa koje imamo-uglja, nafte, gasa, hidropotencijala, trebalo da bude državna, ali i lična strategija svakog građanina Srbije.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.