Novi incidenti na Kosovu: Oskrnavljena i opljačkana crkva, selo bez vode

Paroh Stefan rekao je da je o svemu obaveštena policija, koja je juče izvršila uviđaj. Ikonostas, prema njegovim rečima, nije diran, a tragovi obijanja su vidljivi.

"Nekim predmetom su vrata razbijena, oni koji su to uradili su ušli, odneli su novac koji je bio na ikonama i u fioci od prodatih sveća. Hvala Bogu ikone nisu dirali", rekao je paroh.

On je dodao da ne zna tačno koje je po redu ovo skrnavljenje crkava u Sirinićkoj župi. Nedavno su na crkvi u Uroševcu ispisani grafiti OVBPM, a prošle godine obijene su crkve u selima Drajkovce i Gornja Bitinja.

Nepoznati počinioci demolirali su u povratničkom selu Grabac, u opštini Klina, crpnu stanicu koja napaja seoski vodovod i ukrali pumpu za vodu, javlja Radio Goraždevac.

Šteta koja je pričinjena, prema rečima povratnika, iznosi oko dve i po hiljade evra, a selo Grabac ostalo je bez vodosnabdevanja.

Slučaj je prijavljen policiji koja je izašla na mesto događaja, a povratnici tvrde da su ovo uradili Albanci koji već duže vreme pljačkaju malobrojne povratnike.

"Ovo nije prvi put da je ukradena pumpa koja snabdeva selo vodom. To je činjeno još nekoliko puta, više puta su razbijane povratničke kuće, a pre dve godine ukraden nam je i traktor. Počinioci ni za jedno delo nisu pronađeni", rekao je predstavnik sela Grabac Radonja Magić.

On je u izjavi za Radio Goraždevac dodao da se boji da Srbi u ovakvim uslovima neće moći da opstanu u selu.

Inače, pre dve nedelje u povratničkom selu Opraske takođe je ukradena pumpa za vodosnabdevanje, dok je u selu Klinavac zapaljena slama u dvorištu povratnika Jove Vidića.

Pljačke i provale povratničkih domova u srpskim selima u opštini Klina veoma su česta pojava.

(RTS)

Pogledajte još