Francuska: Dva muškaraca venčana greškom?

U svojoj reportaži televizija Frans 3 navodi da je prvi gej brak u Francuskoj sklopljen još 1993. godine kada je službenik opštine Klermon-Feran, u centralnoj Francuskoj, slučajno zaključio brak između Žeroma i Alen-Marsela.

Prvih šest godina, njih dvojica nisu ni znala da su u braku. Nisu se čak ni poznavali. Da više nije neženja, već u braku, i to homoseksualnom, prvi je saznao Žerom kada je 1996. došao u opštinu po izvod iz matične knjige rođenih.

"Na dokumentu je pisalo da sam venčana supruga izvesnog gospodina. Tražio sam da se poništi nepostojeći brak, brak dvojice muškaraca koji nije legalan u Francuskoj", ispričao je Žerom za Frans 3.

Problem je u tome što je nemoguće poništiti nešto što ne postoji. Žerom je dobio potvrdu da mu je brak poništen, ali u stvarnosti je greška ispravljena samo u knjizi rođenih.

On još uvek dobija pozive za izlazak na izbore sa napomenom "supruga".

"Uvek ću biti supruga gospodina Alen-Marsela. Kada dobijem poziv da odem na glasanje i vidim tu napomenu uvek se slatko nasmejem. Ja sam zaista prvi gej supružnik u Francuskoj", zaključio je on.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još