Američki analitičar tvrdi: Srebrenica je politička prevara Zapada

Autor knjige “Srebrenički masakr” dr Edvard Herman u razgovoru za “Glas Rusije” otkriva dosad nepoznate činjenice koje se tiču zločina u Srebrnici, govori o povodima “humanitarne” invazije bivše Jugoslavije i upućuje i na druge verzije ovog događaja za razliku od “zvanične”, koju je promovisao Zapad. Dr Herman tvrdi da je masakr u Srebrenici, kao i ubijanje muslimanskih vojnika, zapravo bio odgovor na ubistvo preko 2.000 srpskih civila, uglavnom žena i dece na tom mestu.

Kažete da je “Srebrenički masakr” politička prevara Zapada. Možete li nam reći nešto o tome ili nam dati neke dokaze?

- “Srebrnički masakr” stavio sam pod navodnike, jer je na prostoru Srebrenice bilo puno zločina. Jedan se dogodio i pre jula 1995, kada su snage bosanskih muslimana, koji su otišli iz Srebrenice, ubili brojne Srbe. Prema jednoj proceni, bilo je više od 150 srpskih sela koja su potpuno zbrisali, a druga studija daje spisak imena 2.383 civila koji su ubijeni u periodu od 1992. do jula 1995. godine. Onda bismo ovo mogli nazvati “Prvim srebreničkim masakrom”.

Samo da budemo jasni, to su bili Srbi koji su ubiljeni?

- Da! Govorimo o 2.383 srpska civila koja su ubijena pre jula 1995. Vojska bosanskih Srba preuzela je Srebrenicu u julu 1995, a tamo je bilo smrtnih slučajeva i pogubljenja i nakon tog toga. Na Zapadu se to zove “Srebrenički masakr”, ali u stvari to je politička konstrukcija. Broj pogubljenih je verovatno negde između 500 i 1.000. A tvrdnja Zapada je da je 8.000 muškaraca i dečaka pogubljeno u “Srebreničkom masakru”, ali obratite pažnju, ovo su bili muškarci, svi ljudi, oni su svi bili vojnici, a u onih 2.383 srpskih civila koji su ubijeni uključen je veliki broj žena i dece. Kada govorimo o izvršenju u Drugom srebreničkom masakru, govorimo o masakru u suštini vojnih lica. I naravno da nikada nije dokazano da je bilo 7.000 ili 8.000 čak i da su i muškarci i dečaci ubijeni. Tela u grobnicama govore da je bilo oko 2.500. Mnogi od tih ubijenih su zapravo stradali u borbi. Jedna od “lepota” zapadne propagande jeste da su svi leševi uočeni posle jula 1995. i oni se računaju kao pogubljeni, iako vrlo dobro znamo da je veliki broj ubijen u borbama.

UN su znale šta se zapravo dogodilo?

- Takođe, još jedna važna činjenica u vezi sa masakrom u Srebrenici jeste da su se sva ubijanja Srba dogodila u oblasti koja je trebalo da bude “sigurna zona“. Srebrenica je bila sigurno mesto, sigurno utočište. Trebalo je da bude demilitarizovana, ali se to nikad nije dogodilo. Tako su bosanski muslimani izašli u Srebrenicu kako bi ubili srpske civile. To je bilo totalno ignosrisano u zapadnim medijima. Ispalo je kao da su Srbi došli u julu i počeli samovoljno da ubijaju. U stvari, vojska UN u toj oblasti je znala šta se dogodilo, konkretno francuski zvaničnik Filip Movion bio je upitan “Zašto su Srbi to uradili?“. On je rekao da je apsolutno siguran da su to uradili zbog onoga što je komadant srebreničkih bosanskih muslimana uradio Srbima pre jula 1995. To je vrh UN znao, ali to nikada niste mogli da pročitate u Zapadnoj štampi.

(old_image)

Na osnovu čega tvrdite da su u pitanju pogubljenja iz osvete?

Prvi masakr je ono što je dovelo do drugog manjeg masakra i to vojno sposobnih ljudi. Cela priča oko srebrničkog masakra je ogromna politička prevara. Bilo je masakra, ali kao odgovor na prvobitni masakr, i žene i deca nisu ubijani. Jedna od karakteristika “teze” masakra u Srebrnici, jeste da je srpska vojska za vreme drugog masakra prevezla 20.000 srebreničkih žena i dece na sigurno. Žene i deca nisu ubijani, samo vojska, i veliki deo onih koji su umrli, umrli su u borbi. Dakle, prema mojoj proceni, kao što sam rekao, bilo je možda oko 500 do 1.000 pogubljenja. I to su bila pogubljenja iz osvete.

Rekli ste 500 do 1.000?

- Da. Dakle, dogodio se značajan masakr, ali ga treba staviti u kontekst. To je bio rat, to je bila vojska, koja je videla da su njeni civili ubijani na mnogo većem nivou. To je potpuno potisnuto na Zapadu, kao da su Srbi došli da ubijaju jer su imali potrebu da proliju krv. To je apsolutna prevara! Dakle, verujem da je srebrenički masakr ogroman propagandni trijumf. Zapad je hteo da dođe tamo posle Srbije i oni su izbegavali mir. Njima je ovaj masakr bio potreban.

Rekli ste oko 2.380 civila, uglavnom žena i dece?

- Srpskih žena i dece, da.

Prvobitno ubijenih… u Srebrnici?

- Prvi masakr bio je između 1992 i jula 1995. To su bili srpski civili. Bilo je, takođe, stotine srpskih vojnika koji su ubijeni u tom periodu, ali ja govorim samo o civilima.

(Telegraf / Glas Rusije)

Pogledajte još