Ukinuta presuda Mladenu Obradoviću

Kako prenosi B92, Apelacioni sud je presudu koju je Viši sud u Beogradu doneo 20. aprila 2011. godine poništio i predmet vratio na ponovono odlučivanje zbog kako je obrazloženo “bitnih povreda krivičnog postpuka”. Reč je o kazni kojom je Obradović bio osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine u Beogradu.

Ovaj sud je sredinom novembra 2012. godine ukinuo još jednu prvostepenu presudu kojom je na 10 meseci zatvora vođa Obraza Mladen Obradović bio osuđen zbog rasne i druge diskriminacije.

Apelacioni sud navodi da je prihvatio žalbe branilaca Obradovića i drugih okrivljenih u ovom predmetu jer je “prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, da je prvostepene presude nerazumljiva i da u njenom obrazloženju nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama”.

Mladen Obradović je zajedno sa još 14 pripadnika Obraza bio osuđen za izazivanje nereda i nasilničko ponašanje. Obradović je dobio najveću kaznu od dve godine zatvora, dok su ostali dobili kazne između jedne godine i šest meseci zatvora, dok je Obradovićeva supruga Jelena bila osuđena na 1 godinu kućnog zatvora.

Oni su sada već ukinutom prvostepenom presudom bili oglašeni krivim da su 10. oktobra 2010. godin izazvali nasilje na ulicama Beograda i to u okviru kampanje “Čekamo vas”, izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu. U presudi je bilo navedeno i da su tom prilikom doveli do nasilja u kome je povređeno više pripadnika policije i pri čemu je glavnom gradu pričinjena šteta velike vrednosti.

Podsetimo, Ustavni sud Srbije je u junu 2012. godine zabranio organizaciju “Obraz”.

Apelacioni sud objavio je još nekoliko presuda koje je ukinuo i vratio na prvostepeno odlučivanje, među kojima je i ukinuta pesuda od 8 meseci zatvora koja je bila izrečena vođi navijača Crvene Zvezede Marku Vučkoviću zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Na ponovno suđenje je vraćen i predmet protiv Lazara Malovića koji je bio osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine zbog prevare pošto se lažno predstavljao kao rođak Snežane Malović, koja je u to vreme bila ministarka pravde.

(Izvor:B92, Telegraf)

Pogledajte još