Ramuš Haradinaj: Ako je vaš izbor da živite sa lažima, živite!

On je u intervjuu podgoričkoj Televiziji Atlas ocenio da će ishod dijaloga Beograda i Prištine rezultirati time da Srbija više neće imati nikakvu ulogu na Kosovu, dodajući da razume nezadovoljstvo Srba, ali kaže da je "pametnije razmišljati o budućnosti, umesto robovati prošlosti".

"Zna se kuda ide ovaj proces. Ide prema raščišćavanju odnosa Srbije sa Kosovom. Ne može Srbija u aprilu, kada bude odlučivano o datumu početka pregovora sa Evropskom unijom, zadržati ulogu koju sada ima na severu Kosova"
, smatra Haradinaj.

On kaže da su evropske integracije potreba i Kosova, a ne samo Srbije, s tim što Priština, prema Haradinajevom mišljenju, ima daleko više vremena.

"Mi ne držimo Srbiju, ona drži sama sebe"
, tvrdi Haradinaj.

Ako si Srbin, nisi najraspoloženiji
Na tvrdnje da Srbi na jugu Kosova žive kao u koncentracionim logorima, on je odgovorio da ako si Srbin na Kosovu "malo si ljut", odnosno "nisi najraspoloženiji građanin Kosova".

Haradinaj je, na podsećanje da ga srpska javnost i dalje doživljava kao odgovornog za zločine u Metohiji, kazao da svako ima pravo na izbor da veruje u šta želi.

"Ako je vaš izbor da živite sa lažima, ne mogu da vam pomognem, živite"
, naveo je on.

Haradinaj je kazao i da koncept velike Albanije smatra prevaziđenim, a ideju o razmeni teritorije južne Srbije za sever Kosova nerealnom. On je poručio Albancima sa juga Srbije da nastave da učestvuju u političkom životu Srbije.

Haradinaj je potvrdio da je nedavno razgovarao sa Hašimom Tačijem o nameri da ga nasledi na mestu premijera Kosova, ali je naveo da nije optimista po tom pitanju.

"Nije odlučeno još i ne mogu da najavim u kom smeru će to ići. Nisam toliki optimista. Ja sam ponudio promenu Vlade, ali i promenu politike, ne nastavak sadašnje"
, kazao je on.

Prema njegovim rečima, status Crnogoraca na Kosovu nije ranije rešen, jer su tretirani u paketu sa Srbima, ali je dodao da očekuje da crnogorska zajednica uskoro dobije mesto u kosovskom Ustavu.

"Znam da stvari idu u pravcu rešenja tog problema i da Crnogorci dobiju konstitutivna prava", naveo je Haradinaj.

(Blic)

Pogledajte još