Devojčica koju su ranili u glavu nominovana za Nobelovu nagradu

Rok za nominacije za Nobelovu nagradu ističe u petak, a među nominovanima su i aktivisti iz bivšeg istočnog bloka, javio je AFP.

Iako će se ime dobitnika ovogodišnje nagrade saznati tek početkom oktobra, uveliko se spekuliše o eventualnom laureatu.

Malalu su metkom iz vatrenog oružja 9. oktobra u Mingori, na severozapadu Pakistana, ranili naoružani napadači, koji su zaustavili školski autobus kojim se ona vozila.

Šest dana kasnije, sa prostrelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena u bolnicu u Birmingemu, specijalovanu za lečenje britanskih vojnika u Avganistanu.

Šef istraživačkog instituta za mir u Oslu Kristijan Berg Harpviken rekao je da bi nagrada za Malalu ne samo došla u pravo vreme, već bi i "postavila decu i obrazovanje u agendu mira i konflikata".

Ostali nominovani čija se imena znaju borci su za ljudska prava, uključujući beloruskog aktivistu Aleša Beljatskog, koji se trenutno nalazi u zatvoru, i Ruskinju Ljudmilu Aleksejevu.

Na hiljade ljudi ima pravo nominovati kandidate za Nobelovu nagradu za mir, uključujući bivše dobitnike, članove parlamenata i vlada širom sveta, pojedine univerzitetske profesore i pripadnike određenih međunarodnih organizacija.

Njima je dozvoljeno da otkriju ime onih koje su nominirali.

Poznato je, za sada, da su francuski, kanadski i norveški poslanici, i to svako za sebe, nominovali Malalu.

Odbor za dodelu Nobelove nagrade je istakao da nominacije ne bi trebale biti tumačene kao bilo kakva vrsta njihovog odobravanja.

U prošlosti se događalo da su čak i Adolf Hitler, Jozef Staljin i Benito Musolini bili nominirani za tu nagradu.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir biće saopšen početkom oktobra, a uručivanje nagrade biće na zvaničnoj ceremoniji u Oslu 10. decembra.

Nobelova nagrada dodeljuje se od 1901.

(Izvor:B92, foto: Beta, AP)

Pogledajte još