Botoks žurke: Novi hit u Britaniji!

To su zabave na kojima prisutne, uglavnom gošće, dobijaju injekcije botoksa koji zateže kožu i skriva bore. Sada profesionalni hirurzi traže da samo obrazovani doktori pružaju usluge kozmetičkih tretmana kao što je botoks.

Naravno, jedno od pitanja je da li hirurzi žele više da zarade tako što će izbaciti kozmetičare iz igre ili su zaista oštriji propisi neophodni. Konačnu odluku doneće Vlada u Londonu.

Sve je moguće u britanskoj kozmetičkoj industriji, kozmetičarima i ostalima bez medicinske obuke, dozvoljeno je da rade tretmane botoksom i punjenje kože, čak i po pozivu, u udobnosti vašeg doma.

Ališa Duval se iz estetskih razloga, mnogo puta podvrgla operacijama, slušajući sugestije kozmetičara i nekontrolisanih plastičnih hirurga. Godinama kasnije kaže da se kaje: "Mislim da su se plastični hirurzi pretvorili u prodavce automobila. Kako sam postajala starija, shvatila sam sve gluposti koje vam pričaju. Jedno jutro sam se probudila i shvatila ja plaćam školovanje njihove dece i njihove dobre penzije, i neću to više da radim!"

Konsultant za plastičnu hirurgiju Džonatan Stajn misli da je to zastrašujuće:"Javnost mora da proceni da je ovo hirurška, medicinska procedura kojoj se podvrgavaju i moraju da gledaju na to na taj način i tako se prema tome odnose. Očigledno, cena je jedan od faktora ali ne bi trebalo da bude glavni".

Medicinski profesionalci traže da se ojačaju standardi u kozmetičkoj industriji države. U novim uputstvima koje je objavio Kraljevski koledž za hirurgiju, kaže se da bi intervencije koje nisu hirurške kao što su injekcija botoksa i punjenja kože trebalo da vodi i nadgleda obučen doktor, sestra ili zubar.

Ističe se da se ovakvi tretmani moraju raditi na klinikama koje poseduju opremu za reanimaciju. Stručnjaci savetuju da i pacijenti ne budu zavedeni reklamama.

Izvor: B92/Dojče Vele

Pogledajte još